010 Op Weg Naar TokyoVan de arena naar de woonkamerBart Deurloo

Bart Deurloo: van de arena naar de woonkamer

Een nieuwe datum, dezelfde vastberadenheid.
Zeven vragen over zijn nieuwe weg naar Tokyo.

Bart Deurloo maakte zich al op voor zijn tweede Olympische Spelen. Vier jaar geleden wist hij in Rio als eerste Nederlander ooit de olympische meerkampfinale te bereiken. Nu is de Rotterdamse turner verzekerd van een ticket voor Tokyo op het onderdeel rekstok, ook al wordt dat nu een jaar later. Bart is een van de Heroes van Rotterdam Topsport en een enthousiast ambassadeur van sport en de stad. Hoe gaat hij om met het uitstel van de Olympische Spelen als gevolg van de coronapandemie en hoe ziet zijn weg naar Tokyo er nu uit?

1) De Olympische Spelen zijn uitgesteld naar 2021, wat was jouw eerste reactie?
Het zal er al aan te komen. Veel sporters wilden, net als ik, dat er uitstel zou komen. Mijn reactie was vooral opluchting, ondanks de teleurstelling. Jammer dat het niet deze zomer is, want nu ben ik fit. Opgelucht gezien alles wat er aan de hand is. Sport staat even niet op nummer 1 in de wereld.

2) Heb je je al gekwalificeerd voor de Olympische Spelen?
Ja, ik heb me sowieso geplaatst en kom uit op het onderdeel rekstok. Wanneer de Spelen ook zijn… De zekerheid van die kwalificatie is wel echt heel fijn. Ook al moet ik nu een jaar langer wachten.

3) Je hebt nu dus een jaar langer om je voor te bereiden op de Spelen. Hoe ziet komend jaar er voor jou uit?
Ik wil in ieder geval niet dat hele jaar in Nederland blijven. Ik wil in het buitenland trainen. Dat kan in principe overal, zolang het maar binnen is. Ik weet van mezelf dat ik dan meer motivatie houd.

Eerst wachten tot de chaos voorbij is en zien waar ik heen kan. Momenteel train ik in een loods van mijn broer. Die heeft een bedrijf in Ridderkerk en in de loods heeft hij een soort fitnessruimte gebouwd. Een kleintje hoor, maar ik kan daar elke dag trainen.

4) Ben je het eens met die beroemde Olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen?
Weet ik niet, hoor. Ik ben natuurlijk al een keer naar de Spelen geweest. Zeker als je voor de tweede keer gaat en er is een kans op een medaille, dan moet je daar ook gewoon voor gaan. Dat wil niet zeggen dat je achteraf teleurgesteld moet zijn als het niet lukt, maar ik vind wel dat ik voor een medaille wil strijden. Ik zal tot het uiterste gaan; niet alleen maar gewoon lekker meedoen.

5) Doorzettings- en aanpassingsvermogen zijn nu heel belangrijke mentale punten geworden. Hoe ga jij daar mee om?
Wat veel sporters moeilijk vinden, is als ze niet of niet normaal kunnen trainen. En vooral het behouden van de motivatie. Ik kan dan in elk geval nog fitnessen, maar dat is niet wat je wilt. Je wilt bezig zijn met je eigen sport. Het is best lastig om de motivatie vast te houden. Ook doordat we nog niet weten hoe lang deze periode duurt dat je thuis moet blijven en alles dicht is. Maar daar heeft iedereen nu mee te maken.

6) Heb je een tip voor andere sporters of fans hoe zij om kunnen gaan met deze situatie?
Doe gewoon wat de overheid zegt en hou je aan de regels. Probeer actief te blijven. Misschien kun je een oude hobby oppakken. Probeer nuttig en in beweging te blijven. Ga bijvoorbeeld rennen.

7) Wat betekent Rotterdam (Topsport) voor jou?
Rotterdam is de stad waar ik opgegroeid ben. Een mooie stad, waar ik me thuis voel. Rotterdam Topsport helpt me heel veel. Zoals ik hen probeer te helpen, onder meer door sport te promoten en zoveel mogelijk mensen aan het bewegen te krijgen. Van jong tot oud. Fit blijven is belangrijk.