010 Op Weg Naar TokyoEythora ThorsdottirTurnen

OP DE STIP: Eythora Thorsdottir

Eythora Thorsdottir (1998) heeft al Olympische ervaring. In 2016 haalde ze in Rio de Janeiro zowel individueel op de meerkamp als met het Nederlands damesteam de finale. Voor Tokyo is ze nog niet zeker van één van de vier selectieplaatsen. Tijdens wedstrijden op 13 en 27 juni worden de tickets verdeeld. Die laatste kwalificatiekans is een thuiswedstrijd voor Eythora: in haar eigen Rotterdam, tijdens Dutch Gymnastics The Finals in Ahoy.

Heb je je al gekwalificeerd voor de Olympische Spelen?
Nee, helaas nog niet. Als team hebben we ons al wel gekwalificeerd, doordat we op het afgelopen WK in Stuttgart zesde werden. Daarmee hebben we als Nederland vier plekken gekregen. In juni zijn er twee kwalificaties, waarvan één in Ahoy. Dan wordt bepaald welke vier meiden mee mogen.
 
Heb je al eerder meegedaan? 
Ja, in 2016. Daar werd ik negende op de meerkamp en zevende met het landenteam. Dat waren allebei historische prestaties; dus dat was netjes. Toen ik daarna terug was, was ik alleen maar gemotiveerder om het de volgende keer nog beter te doen. Daarom hoop ik dat ik naar Tokyo mag. Zo werkt het nu eenmaal in topsport: je wilt jezelf elke keer weer net iets overtreffen.
 
Ben je het eens met die beroemde Olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen? 
Ja en nee, ik zit er een beetje tussenin. Het is zeker niet zo dat het een slechte wedstrijd was als ik niet win. Individueel is het voor iedereen anders. Als je het doel waarmee je naar de Spelen bent gegaan, hebt behaald, is meedoen belangrijker dan winnen. 

Natuurlijk wil je winnen als je er bent. Maar je moet ook kijken wat haalbaar is. Vooraf weet ik dat Simone Biles uit Amerika onverslaanbaar is. Of er moet echt een wonder gebeuren. Hoe graag ik ook wil winnen… 
 
Hoe groot is de kans dat je in Tokyo een medaille gaat winnen?
Als ik realistisch ben: die kans is niet heel groot. Maar als je gaat en je haalt de finale, dan is alles mogelijk. Dus plaats ik me voor de finale, dan ga ik ook zeker voor een medaille. Nu is het daarvoor nog te vroeg; er kan nog zoveel gebeuren tot aan de Olympische Spelen. 
 
Hoe ziet je voorbereiding er vanaf nu uit?
Ik ben nu vooral aan het werken richting die twee kwalificatiemomenten. Ik heb begin maart mijn ribben gekneusd en ben momenteel daarvan aan het herstellen. Ik hoop dat het heel snel overgaat zodat ik weer volle bak kan trainen om op tijd klaar te zijn voor de kwalificaties.”
 
Jouw ‘Official Partnerbox 2020’ van de campagne ‘010 op weg naar Tokyo’ is gekocht door BDO Accountants & ADviseurs. Hebben jullie al kennisgemaakt?
Nog niet in real life, maar al wel via de mail. Ze hebben me zelfs al hier en daar kunnen helpen met tips. We gaan binnenkort écht kennismaken. 
 
Wat betekent Rotterdam voor jou? 
Rotterdam is echt wel mijn thuis. Ik ben er geboren en ik zie mezelf niet snel ergens anders gaan wonen. Het is niet goed te beschrijven… Ik krijg altijd een warm gevoel van Rotterdam. Dat is ook gelinkt aan Feyenoord… Als je langs De Kuip rijdt, voel je je toch thuis…

Feitelijk woon ik in Poortugaal; dat is gemeente Albrandswaard. Maar het voelt als Rotterdam en als ik ‘Poortugaal’ antwoord als mensen vragen waar ik woon, dan kijken ze verbaasd. Vaak vragen ze dan: ‘Portugal, woon je in Portugal???’ Rotterdam werkt beter als antwoord. Dat kent ook iedereen.