010 Op Weg Naar TokyoMarloes KeetelsHockey

OP DE STIP: Marloes Keetels

Tokyo wordt voor Marloes Keetels haar tweede deelname aan de Olympische Spelen. In 2016 won ze met het dameshockeyteam in Rio de Janeiro een zilveren medaille. De middenveldster heeft tot nu toe 147 interlands en 18 doelpunten op haar naam staan. Oranje is favoriet, maar Olympisch goud is geen kwestie van ‘even ophalen’, waarschuwt ze.

Zijn jullie al gekwalificeerd?
Ja, dankzij het Europees Kampioenschap afgelopen augustus in Antwerpen. Als winnaar hebben we ons rechtstreeks gekwalificeerd.

Heb je al eerder meegedaan aan de Olympische Spelen?
Ja, in Rio, in 2016. Ik zat vier jaar eerder ook al wel mee in de voorbereiding op Londen, maar was toen nog ruim niet goed genoeg. Toen de hele Olympische ploeg na afloop terugkwam, maakte dat zo’n indruk op me dat ik dacht: daar wil ik over vier jaar ook staan. Als je dan uiteindelijk aan de Spelen mag meedoen, na vier jaar hard werken, is dat iets bijzonders. Ik krijg daar nog steeds een glimlach van. Ook al hebben we zilver gehaald doordat we de finale verloren van Engeland, was het een heel mooie ervaring.

Ben je het eens met die beroemde Olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen?
Door mijn vorige antwoord lijkt het wel daarop, hè? Toch zeg ik nee. Misschien speelt mee dat we met hockey een grote kans maken om te winnen. We kunnen er wel doekjes om winden, maar het zou een domper zijn als we als Nederlandse hockeyers zonder medaille terugkomen. De hele Olympische ervaring is sowieso echt iets bijzonders, zo met alle sporters van de wereld bij elkaar.

Hoe groot is de kans dat jullie in Tokyo een medaille gaan winnen?
We hebben een grote kans… staan eerste op de ranglijst, zijn huidig Europees en Wereldkampioen. Maar je wint niet ‘gewoon even’ Olympisch goud, al doen sommigen het voorkomen alsof we die straks alleen hoeven op te halen. De Spelen zijn toch een heel ander verhaal. Alle teams werken er vier jaar naartoe. Het zit heel dicht bij elkaar. Net als winnen of verliezen, bijvoorbeeld door shoot-outs.
 
Het zijn nog 250 dagen tot de start van de Olympische Spelen? Hoe bereid je je tijdens deze periode voor?

We zijn al begonnen op Papendal. Daar zitten we op maandag en dinsdag intern met het Nederlands team. Dat doen we nog ongeveer een maand. Verder trainen we met de club en hebben we op zondag wedstrijden. In december hebben we twee, drie weken vakantie – wel met een loopschema uiteraard. Daarna wordt het druk. In januari begint de Pro League en vliegen we naar China, Amerika en Argentinië om daar interlands te spelen. Als we in maart terugkomen, spelen we Pro League en competitie door elkaar. Tot we in mei met de club de Euro Hockey League hebben en later de play-offs voor de competitie.

Via de ‘Official Partnerbox 2020’ ben je gekoppeld aan HealthCity Kralingen. Kende je dat bedrijf al?
Ik doe mijn krachttraining daar. Twee keer per week. Ik kom er nu ongeveer tweeënhalf jaar. Het is een supermooie locatie in Kralingen en je hebt er alles voorhanden. Elk apparaat dat je nodig zou kunnen hebben, hebben ze er. Leuk dat HealthCity mij lootte bij de toewijzing van de Partnerbox. Ze zijn ook partner van Rotterdam Topsport weet ik, en door die relatie trainen er meer topsporters, weet ik.

Ik vind het heel leuk dat Rotterdam Topsport met ‘010 op weg naar Tokyo’ aandacht schenkt aan de Olympische sporters uit de stad en de sporters met elkaar in verbinding brengt. Ze organiseren diverse bijeenkomsten. Aanstaande woensdag ga ik naar de pokeravond in Holland Casino met voorafgaand een lezing.

Wat betekent Rotterdam voor jou?
Ik ben uit Brabant hiernaartoe verhuisd, zeven jaar geleden al weer. Rotterdam is mijn thuis geworden. Ik woon samen met mijn vriend en doe mijn master Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit. Ik heb voor Erasmus gekozen doordat ik op een voorlichtingsdag merkte dat de studieadviseur en de topsportbegeleiders daar goed samenwerkten. Op andere universiteiten moest ik van alles zelf uitzoeken; hier werd ik meteen goed begeleid. Dat vond ik belangrijk om het studeren en hockeyen goed te kunnen combineren.

Lees meer over Marloes en blijf op de hoogte van haar weg naar Tokyo op haar atletenpagina

Atletenpagina van Marloes Keetels