010 Op Weg Naar TokyoVan de arena naar de woonkamerMilos Filipovic

Milos Filipovic: van de arena naar de woonkamer

Een nieuwe datum, dezelfde vastberadenheid
Zeven vragen over zijn nieuwe weg naar Tokyo

Vorig jaar koos waterpoloër Milos Filipovic doelbewust voor SVH. De Rotterdamse Eredivisieclub wil in enkele jaren uitgroeien tot een serieuze kampioenskandidaat. Dat hij in “de mooiste stad van Nederland” ging wonen, was een zeer welkome bonus. De geboren Serviër beschikt sinds 2018 over een Nederlands paspoort en maakt sindsdien ook deel uit van het nationale herenteam. Daarmee hoopte de linkshandige aanvaller zich in maart in Rotterdam te plaatsen voor de Olympische Spelen. Het OKT ging echter niet door en hij moet geduld hebben, waarschijnlijk tot december. “De trainingen met de nationale selectie zijn gelukkig weer begonnen, al is het met de nodige coronabeperkingen.”

1) De Olympische Spelen zijn uitgesteld naar 2021, wat was jouw eerste reactie? 
Ik vond het heel jammer. We waren helemaal klaar voor het Olympisch Kwalificatietoernooi dat in maart in Rotterdam gehouden zou worden en waar we ons hadden kunnen plaatsen voor Tokyo. Helaas werd het OKT tien dagen vóór de start afgelast in verband met corona.
 
2) Hebben jullie je al gekwalificeerd voor de Olympische Spelen?
Nee.
 
3) Heb je nu dus een jaar langer om je te kwalificeren? Hoe ziet dat jaar er voor jou uit? 
Negen maanden waarschijnlijk. Er is sprake van dat het OKT in december wordt gehouden, gelukkig wel weer in Rotterdam. Anderhalve maand hebben we niet kunnen trainen. Verloren tijd. We moeten nu snel weer onze conditie op peil brengen. Eind april mochten we met de selectie weer beginnen met de zwemtraining in Zeist. Drie keer per week. En sinds 11 mei hebben we ook twee keer per week krachttraining. Daarnaast waren we begonnen met online-trainingen die iedereen thuis doet. We hopen zo snel mogelijk weer normaal te mogen trainen zodat we ons zo goed kunnen voorbereiden op het OKT. We zullen in de zomer doortrainen met Oranje. En wie weet, misschien begint de competitie wel weer in september…
 
4) Ben je het eens met die beroemde Olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen? 
De droom van elke sporter is ooit op de Olympische Spelen uit te komen. Voor mij ook. Dat is het eerste doel: je moet je plaatsen. Dus eerst zorgen dat je mág meedoen. Anders kun je ook niet winnen.
 
5) Doorzettings- en aanpassingsvermogen zijn nu heel belangrijke mentale punten geworden. Hoe ga jij daar mee om?
Ik probeer niet zoveel aan corona te denken. Ik wil positief blijven. Altijd, in elke situatie. Dus nu ook. Het was en is niet ideaal om te trainen; dan doe ik het zo goed mogelijk op andere manieren. In plaats van zwemmen ben ik al die weken veel gaan lopen en fietsen. Thuis heb ik allerlei oefeningen gedaan: abs, planking, enzovoort. Ik doe er alles aan om fit te blijven.
 
6) Heb je een tip voor andere sporters of fans hoe zij om kunnen gaan met deze situatie?
Maximaal positief blijven. En fit blijven! Veel bewegen. Dat is ook voor niet-topsporters belangrijk. Niet thuis op de bank zitten en tv kijken. Dat is niet gezond, maar dat weet iedereen wel.

7) Wat betekent Rotterdam (Topsport) voor jou?
Rotterdam is de mooiste stad van Nederland. Ik woon hier nu bijna een jaar en dat bevalt me uitstekend. Dat er met Rotterdam Topsport een organisatie is waar we als topsporters terechtkunnen als we ergens hulp bij nodig hebben, is super. Ik heb er nog geen gebruik van hoeven maken, maar het is fijn om te weten dat die mogelijkheid er is. Andersom mogen ze mij ook bellen als ik ergens mee kan helpen.

Havenloods week 11 Milos en Milan.png