010 Op Weg Naar TokyoVan de arena naar de woonkamerNargélis Statia Pieter

Nargélis Statia Pieter: van de arena naar de woonkamer

Een nieuwe datum, dezelfde vastberadenheid
Zeven vragen over haar nieuwe weg naar Tokyo

Als lid van het Nederlandse estafetteteam op de 4 x 100 meter lag Nargélis Statia Pieter op koers voor Tokyo. In 2019 beleefde ze met het WK Atletiek in Doha haar eerste grote toernooi. Over de teleurstelling van het uitstel van de Olympische Spelen heeft de 23-jarige 3e-jaars studente Bedrijfseconomie aan Inholland Rotterdam zich snel heen gezet. “Een voordeel is dat we nu meer tijd hebben om te trainen. Ik focus me op verbetering van techniek, uithoudingsvermogen en snelheid.”

1) Wat was je eerste reactie op het uitstel van de Olympische Spelen naar 2021?
In het begin vond ik het jammer, maar ik had het natuurlijk wel verwacht. Ik denk dat dit voor iedereen de beste keuze was. Belangrijk voor de gezondheid van iedereen. Een voordeel is dat we nu meer tijd hebben om te trainen.

2) Hebben jullie je al gekwalificeerd voor de Olympische Spelen?
Als we in de top 8 waren geëindigd op het WK vorig jaar, waren we zeker van deelname. We waren echter negende, maar doordat het Nederlands team al in de top 5 van de wereld stond met een eerder gelopen tijd, mochten we toch naar Tokyo.
Aan de hand van wedstrijden moesten we nog wel vormbehoud tonen om de kwalificatie definitief te maken.

3) Heb je nu dus een jaar langer om je voor te bereiden? Hoe ziet dat jaar er voor jou uit? 
De focus ligt op verbetering van techniek, uithoudingsvermogen en snelheid. Van onze coach heb ik begrepen dat er plannen zijn voor onderlinge wedstrijdjes, rekening houdend met de coronavoorschriften, om te testen hoe we er allemaal voor staan. Mogelijk komt er ook een trainingsstage; als dat weer kan en mag.

Vóór corona trainde ik voor de estafette ongeveer elke week met de groep op Papendal. Ik weet nog niet wanneer we daar weer mee starten. Ondertussen heb ik natuurlijk niet stil gezeten. Ik heb onder meer in het Zuiderpark gelopen en trainingsmaterialen in huis gehaald. Om fit te blijven en zoveel mogelijk toch de schema’s te draaien.

4) Ben je het eens met die beroemde Olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen? 
Allebei vind ik belangrijk. Want als je niet meedoet, kun je niet streven naar winnen of een medaille behalen. Ik ga in elk geval om te winnen. Als dat niet lukt, heb ik er in elk geval alles voor gedaan. We maken ook best kans. Het Nederlands team is sterk en we maken samen kans in de finale.

5) Doorzettings- en aanpassingsvermogen zijn nu misschien nóg belangrijker dan anders. Hoe ga jij daar mee om?
We zitten nu eenmaal in deze situatie. Dat moet je accepteren. Als sporter wil je iets zó graag bereiken dat je al doorzettingsvermogen hebt, als het goed is. In elke situatie moet je een manier vinden om het beste in jezelf boven te halen. Ik zoek manieren om toch naar mijn doel te blijven streven.

6) Heb je een tip voor andere sporters of fans hoe zij om kunnen gaan met deze situatie?
Ik denk dat het belangrijk is dat mensen bezig blijven. Met bewegen, dat sowieso. Dat is heel belangrijk. Maar ook met andere dingen. Ga doen wat je al heel lang wilde, maar waar je nooit tijd voor had. Nu kan dat. Of het nu een nieuwe sport is of bijvoorbeeld tekenles.

7) Wat betekent Rotterdam (Topsport) voor jou?
Vier jaar geleden ben ik uit Curaçao naar Nederland gekomen om te studeren. Ik heb voor Rotterdam gekozen en vanaf de eerste dag is dit mijn thuisstad. Hier voel ik me thuis, ook al ben ik ver weg van mijn familie in Curaçao.

Als laatste onderdeel van mijn studie Bedrijfseconomie loop ik stage bij Rotterdam Topsport. Sinds begin mei. Die kans kreeg ik dankzij directeur Blangé en meneer Roskam, de directeur van de Atletiekunie. Ik ben er heel blij mee dat ik hier stage mag lopen. Heel leerzaam, en ze zijn flexibel en houden rekening met mijn trainingen.

Rotterdam Topsport was al een belangrijke steun voor me in mijn sportcarrière. Ook daar wil ik ze voor bedanken. Alle atleten die in 010 op weg naar Tokyo zijn, hebben er baat bij. Ze helpen ons echt in het nastreven van onze doelen.