010 Op Weg Naar TokyoRogier DorsmanPara-zwemmen

OP DE STIP: Rogier Dorsman

Para-zwemmer Rogier Dorsman moet nog even geduld hebben: in april maakt de bondscoach bekend welke sporters in Tokyo mogen meedoen aan de Paralympische Spelen. Maar met zijn twee gouden en twee zilveren medailles op de laatste WK in Londen (2019), zijn de vooruitzichten van de 20-jarige Heerjansdammer gunstig. De vrijwel blinde Dorsman heeft voor vier afstanden de limiet op zak; hij probeert ook de vijfde nog te pakken.

Ben je al gekwalificeerd?
Nee, nog niet. Ik heb wel voldaan aan de kwalificatie-eis, maar pas in april maakt de bondscoach bekend wie naar Tokyo mogen. We hebben als Nederlandse ploeg een aantal slots bij elkaar gezwommen; alleen zijn dat minder plekken dan er zwemmers zijn. Nu zijn er acht plekken voor de heren en vier of vijf voor de dames. Maar als Rusland geschorst wordt vanwege het dopingschandaal, worden hun plekken over andere landen verdeeld.

Ik ben vorig jaar op twee afstanden wereldkampioen geworden en twee keer tweede; dus ik ga ervan uit dat ik naar de Spelen mag. Maar zeker ben je nooit. Stel dat ik volgende week een been breek… Dan kan ik het alsnog vergeten.

Heb je al eerder meegedaan aan de Olympische Spelen?
Nee, dit wordt hopelijk de eerste keer.

Ben je het eens met die beroemde Olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen?
Dat sowieso. Maar als je mee mag doen en de kans hebt om te winnen, dan moet je er voor gaan. Het is super als je naar de Spelen kan… Als je er dan bent, moet je er het maximale uithalen.

Hoe groot is de kans dat je in Tokyo een medaille gaat winnen?
Dat is lastig in te schatten. Ik ben vorig jaar opnieuw geklassificeerd: ik ben van de zeer slechtziende klasse naar de blinde klasse gegaan. Dat betekent dat ik met andere concurrenten te maken heb. Daar komt bij dat je in die klasse met een zwart brilletje moet zwemmen. Dat is wel even wennen.

Ik heb vier limieten op zak: 100 meter schoolslag, 100 meter rugcrawl, 200 meter wisselslag en 400 meter vrije slag. Er is best een aardige kans dat ik een medaille win. Al heb ik geen idee welke kleur die zal hebben.

Hoe ziet je voorbereiding er vanaf nu uit?
Binnenkort hebben we wedstrijden in Italië, aansluitend reizen we naar Portugal voor een twee weken durende trainingsstage. Begin april hebben we twee weekenden met de laatste kwalificatiemomenten voor de Spelen. Wie weet kan ik er dan nog één of twee limieten bij zwemmen.

Daarna horen we wie wel en niet gaan. Dan hebben we een weekje vrij. Vervolgens een trainingsstage in Italië en in juni gaan we naar Berlijn voor wedstrijden en trainingen. Een maand later gaan we naar Japan.

Jouw ‘Official Partnerbox 2020’ van de campagne ‘010 op weg naar Tokyo’ is nog niet vergeven. Aan wat voor bedrijf zou je graag gekoppeld worden?
Dat maakt me niets uit. Met alles ben ik blij. Ik heb nog geen vaste sponsor; wel iemand die de PR voor me regelt. Het zou leuk zijn als het een bedrijf is dat iets met water of zwembaden heeft of iets met ogen. Maar ook als het een bedrijf is waar slechtzienden of blinden werken, is er een link met mij. Er zijn eigenlijk best veel mogelijkheden.

Wat betekent Rotterdam voor jou?
Ik hou van Rotterdam. Ik vind het een heel leuke stad. Ik kom er regelmatig, voor wedstrijden, maar ook om te winkelen of naar de Kuip te gaan voor een wedstrijd van Feyenoord. Dan ga ik samen met mijn vader en die vertelt me wat er gebeurt. Of ik zet Radio Rijnmond aan: dan hoor ik het verslag van de wedstrijd en voel ik tegelijkertijd de beleving van de rest van het publiek in De Kuip.