Street Culture Weekend wordt mix van sport events, art en hiphop

Voetballers, BMX’ers en freerunners laten hun tricks en skills laten zien tijdens het Rotterdam Street Culture Weekend. Wie meer van dans, street art en hiphop houdt, kan zaterdag 12 en zondag 13 september ook van alles beleven en zien in de stad. Vanwege de coronamaatregelen wordt slechts beperkt publiek toegelaten en zijn activiteiten óók, of uitsluitend, online te volgen. 

“We hebben meer activiteiten dit jaar”, zegt RSCW-organisator Frans Dietvorst. “Een aanwinst is bijvoorbeeld het uitgebreide programma ‘Beyond the Beat’ in samenwerking met het HiphopHuis. Op sportgebied zijn er diverse nationale titeltoernooien en het WK straatvoetbal trekt deelnemers en volgers uit de hele wereld.”

Op het open NK Panna Knock Out in de Rosestraat op zaterdag battelen telkens twee voetballers in de pannakooi. Zondagmiddag zijn hier de Panna Knock Out World Finals met de absolute wereldtop. Vorig jaar won de Japanner Takuto Toguro en dit jaar worden onder anderen Sean Garnier en Ahmed Rakaba verwacht. Ook de populaire Rotterdamse straatvoetballer Jeand Doest, beter bekend als Easy Man, is uitgenodigd. Hij ‘figureert’ in de Street Power Football videogame die tijdens het RSCW kan worden getest.

Een primeur is zaterdag het eerste officiële NK BMX Street op een indoor parcours in Skateland Rotterdam. Een dag later is hier het NK BMX Park, een nieuwe Olympische sport, waarbij deelnemers punten kunnen verdienen voor de wereldranglijst.

Het NK Speedstyle Freerunning bestaat uit de onderdelen Speed (snelste tijd) en Style (mooiste trucs). Dit toernooi is zaterdagochtend en -middag op een speciaal opgebouwd parcours in een overdekte ruimte dichtbij Freestyle School Rotterdam.

Jongens en meiden tussen 8 en 17 jaar kunnen zondag op het Hillekopplein tijdens 010MOVES kennismaken met streetsports, zoals 3x3 basketbal, BMX, skaten, freerunnen en straatvoetbal (Panna KO). Street art is tot en met zondag te zien in de Afrikaanderwijk, waar kunstenaars muurschilderingen maken en bussen oppimpen.

Eén van de hiphop activiteiten elders is een conferentie met b-boy Redo, rapper Akwasi en straatvoetbalster Rockey, die vertellen over de rol van hiphop in hun leven. Verder biedt het RSCW muziek en dans van het Afrikaanse continent, met films, panels, optredens van de Britse rapper Kojey Radical, en een openluchtprogramma in de tuin van muziekpodium Bird.