3 events voor de eerste keer in Rotterdam in 2023

In 2023 werden er talloze topsportevents georganiseerd. Gerda IJff, manager evenementen, vertelt over de drie evenementen die er voor haar uitsprongen, al waren er meer potentiële kanshebbers! Gemene deler: ze waren er allemaal voor het eerst.

Nations League – 14 en 18 juni 2023
‘De Kuip was al eerder het decor van de Nations League, maar dit was de eerste keer dat Nederland de Final Four organiseerde. De halve finales, de finale en de troostfinale dus.
 
De organisatie was uitdagend, omdat de Laan op Zuid en het grote verkeersknooppunt De Roseknoop werden verbouwd. Bij zo’n groot event is het gebruikelijk een fanzone neer te zetten, waar publiek voorafgaand en na de wedstrijd samen kan komen om te eten, drinken en dansen. In dit geval had die fanzone ook een mobiliteits- en veiligheidsdoel, omdat de tram niet naar het stadion reed. We wilden de mensen al vroeg richting het stadion halen om te voorkomen dat fans er te laat achter zouden komen dat de tram niet reed. Op de fanzone was het gezellig en vol. De Kroaten waren een prettig publiek. Omdat Nederland de halve finale verloor, bleven veel Kroaten in Rotterdam voor de finale op zondag. De Kuip zat bijna helemaal vol met Kroaten. Het werd een sfeervolle rood-wit geblokte finale.
 
Natuurlijk worden er in de Kuip vaker competitiewedstrijden gespeeld, maar de Nations League was een slag groter, inclusief strenge eisen van de UEFA. De Kuip, toch een old lady, blijkt na wat aanpassingen ook voor grotere events geschikt te zijn. In die aanpassingen, bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit, zaten een paar leermomenten. Die past De Kuip nu nog steeds toe. Het organiseren van zo’n groot event gaf een verfrissend nieuw perspectief.
 
De Nations League bleek een goede generale repetitie voor de kandidaatstelling van de FIFA Women’s World Cup 2027. België, Nederland en Duitsland zijn gezamenlijk een van de kandidaten voor dit event. Als het WK aan ons wordt toegewezen, gaat Rotterdam vijf tot zeven wedstrijden hosten. 17 mei horen we of wij het mogen gaan doen. De Nations League heeft bewezen dat we het kunnen!’

European Para Championships: 8-20 augustus 2023
‘De European Para Championships combineerden tien para-EK’s. Eric Kersten van sportevenementenbureau Team TOC bedacht het concept al een tijd geleden en dit jaar was het eindelijk zover: de eerste editie landde in Rotterdam. Rotterdam Ahoy was de belangrijkste locatie, met een groot Athlete Home waar alle atleten samenkwamen. Uniek, want para-EK’s hebben dat meestal niet. Ook de grote media-aandacht was bijzonder, net als de royale aankleding van het event.
 
Naast de grote economische impact die dit event heeft achtergelaten – €10,9 miljoen! – heeft het event nog veel meer bereikt. Het heeft parasporten in één klap op de kaart gezet. Er is meer aandacht voor toegankelijkheid van sportlocaties en voor de vraag hoe parasporten beter geïntegreerd kunnen worden in het sportaanbod. Ook Rotterdam kreeg een boost. Tijdens het observer program kwamen andere steden langs die ook interesse hebben om dit event te organiseren. Het is de bedoeling dat de EPC door heel Europa gaat.
 
En het effect van het EPC gaat nog verder. Dit event was voor een uitzonderlijke doelgroep: 1500 atleten van wie een groot deel speciale aandacht nodig had op het gebied van vervoer of verblijf. Hotelkamers zijn geüpgraded, zodat de atleten er konden verblijven. Die aanpassingen worden niet meer teruggedraaid. Dat betekent dat veel hotels in de stad nu veel beter toegankelijker zijn voor mensen met een handicap. Dit event creëert een heel andere impact van elk ander event. Wat ook mooi was: de dankbaarheid van de para-atleten. Hun reacties waren hartverwarmend.’

Queen & King of the Court: 5-10 september 2023
‘Rotterdam had de primeur van het allereerste Wereldkampioenschap Queen & King of the Court. Het Henegouwerplein werd omgetoverd tot beachvolleybalparadijs, met een spectaculaire tijdelijke tribune van vier verdiepingen. Het weer was geweldig en de wedstrijden trokken veel bezoek. Beachvolleybal is makkelijk te volgen en leuk om te kijken. Voorbijgangers werden als het ware naar de tribune toegetrokken: wat gebeurt daar?
 
Om het event heen was er veel te doen, vooral op het gebied van educatie. Op scholen werden presentaties gegeven over deze relatief nieuwe vorm van volleybal. Studenten van de opleiding Sportmarketing van Hogeschool Rotterdam kregen een rondleiding over het terrein en de tribune waarbij ze leerden wat er allemaal bij de organisatie van zo’n event komt kijken.
 
Voor ons als organisatie was dit een ingewikkeld event. Er moest een grote en dure constructie worden opgebouwd middenin een woonwijk. Dat had best wat voeten in de aarde. Na het WK King and Queen of the Court vond een groot padel event plaats. Helaas waren de weergoden de sporters en atleten toen minder goed gezind.’

Deel update