HEROMarhinde VerkerkJudoTopjudo RotterdamFitnesscentrum NoordZwemcentrum Rotterdam

Marhinde Verkerk

Marhinde Verkerk (1985), geboren en getogen in Rotterdam. Op haar 8ste begon Marhinde met judoën in Rotterdam Noord. Langzaam groeide ze uit tot een wedstrijd judoka. Op haar 19e werd Marhinde uitgeroepen tot Sporttalent van Rotterdam. Vijf jaar later werd Marhinde, in haar Rotterdam, Wereldkampioen in de klasse -78 kg.

Het brons in Baku 2018 was al haar vierde WK-medaille; sinds het goud van 2009 in Rotterdam Ahoy won geen enkele andere Nederlandse senior judoka de mondiale titel. Door haar prestaties en doorzettingevermogen is Marhinde Verkerk een klasse apart. Voor haar werd een uitzondering gemaakt door de judobond: de honkvaste Rotterdamse hoefde niet zoals andere topsporters naar Papendal te verhuizen. 

Olympische droom
De teleurstelling en twijfels na Rio 2016 heeft Marhinde omgezet in nieuwe energie om een ticket voor Tokio af te dwingen. Daar wil ze alsnog zegevieren op de Olympische Spelen. De concurrentie is groot, weet ze, ook in eigen land. In haar gewichtsklasse vocht ze ook voor de vorige Spelen al met Guusje Steenhuis om die ene ticket. De tweestrijd sterkt haar alleen maar, het houdt haar scherp.

Marhinde-1 web.jpg

Het Rotterdam van Marhinde
In haar thuisbasis Rotterdam heeft Marhinde een maatschappelijke carrière als freelance interieurarchitect en ideale trainingsfaciliteiten: matjudo bij Topjudo Rotterdam in Hoogvliet, kracht & conditie bij Hans Kroon in Fitnesscentrum Noord, en baantjes trekken in het 50 meter-bad op Zuid. Ze was sporttalent van Rotterdam in 2004 en sportvrouw in 2009 en 2015. De titel Rotterdam Topsport Hero past perfect in dat rijtje.  

Erelijst Marhinde.png