België, Nederland en Duitsland grijpen naast FIFA Women’s World Cup 2027™

De FIFA Women’s World Cup 2027™ komt niet naar België, Nederland en Duitsland. De voetbalbonden RFBA, KNVB en DFB hadden zich met het gezamenlijke bid Breaking New Ground kandidaat gesteld om het mondiale voetbaltoernooi voor vrouwen te organiseren. Tijdens het FIFA congres in Bangkok kreeg het bid van concurrent Brazilië de meeste stemmen van de stemgerechtigde landen.

Met het Breaking New Ground (BNG2027) bid hadden België, Nederland en Duitsland ingezet op het hosten van een duurzaam en compact WK dat een onvergetelijke ervaring voor voetbalfans op moest gaan leveren. De drie voetbalbonden hoopten de internationale voetbalgemeenschap vooral aan te kunnen spreken met goede infrastructuur en de soepele verbinding tussen de speelsteden in combinatie met authentieke gastvrijheid voor spelers, fans, partners en andere delegaties.

Gijs de Jong, secretaris generaal KNVB: “Wij zijn natuurlijk teleurgesteld dat FIFA Women’s World Cup 2027™ niet naar België, Nederland en Duitsland komt. We hebben in de afgelopen jaren met veel enthousiasme en toewijding vormgegeven aan onze kandidatuur, als bonden fantastisch met elkaar samen kunnen werken en veel van elkaar kunnen leren. Onze dank gaat daarbij uit naar alle partijen die in dit proces met ons hebben opgetrokken. Van nationale en lokale overheden, tot speelsteden, clubs, stadions en andere ondersteunende partijen. We hebben er zowel inhoudelijk als campagnematig alles aan gedaan om het WK naar België, Nederland en Duitsland te halen, maar tegelijkertijd weet je altijd dit geen garantie voor succes biedt. Onze ambities om volgende stappen te zetten in het vrouwenvoetbal blijven desalniettemin overeind en in de komende tijd zullen we ons beraden op toekomstige plannen om dit tot uiting te laten komen. Op dit moment gaan onze felicitaties uit naar Brazilië met het binnenhalen van het prachtige eindtoernooi FIFA Women’s World Cup 2027™.”

Na bekendmaking van de gezamenlijke kandidatuur van België, Nederland en Duitsland volgde op 8 december 2023 de officiële overhandiging van het BNG2027 Bid. Daarin werden de plannen ontvouwd voor een succesvol toernooi in de drie landen op organisatorisch, logistiek, commercieel en maatschappelijk vlak. Een selectiecommissie van de FIFA kon na een inhoudelijke beoordeling van alle ingeleverde bids maximaal drie kandidaten aandragen voor het FIFA Congres. Doordat Zuid-Afrika hun kandidatuur op het laatste moment introk, bleven België/Nederland/Duitsland, Mexico/Verenigde Staten en Brazilië over als potentiële host voor het eindtoernooi. Mexico/ Verenigde liet eind vorige maand weten alsnog van de kandidatuur af te zien.

Deel update