De hoogtestage van Marieke Keijser

Drie weken lang verbleef ik met een deel van het ANRT (Aegon nationaal roeiteam) in het Spaanse ski- en vakantiegebied Sierra Nevada. Slapen, sporten en eten op hoogte.

Midden in het gebied is een trainingscentrum gebouwd wat voorzien is van alle gemakken. Zo is er een zwembad, sprintzaal, boksring, krachthonk, eetzaal en voor ons waren er acht ergometers neergezet. Met de scull (2 riemen in de roeiboot) selectie gingen we ons daar 3 weken ‘’vermaken’’. We werden begeleid door een coach, een wetenschapper en een masseur. Daar gingen we, op naar drie weken lang keihard trainen!
 
De reden om op trainingskamp te gaan is om 2018 goed in te gaan, fit te worden en gefocust en geïsoleerd 3 weken te trainen. Op hoogte kan je lichaam soms raar reageren. Je hartslag kan omhoogschieten terwijl je weinig vermogen levert of je hartslag is juist dagenlang niet omhoog te krijgen, waardoor je het idee hebt dat je de rest van de dagen niet meer gaat doorkomen. Het is dus belangrijk dat dit soort trainingen onderdeel uitmaakt van je planning als topsporter.

De dagen bestonden voornamelijk uit drie trainingen op de ergometer. Op de andere dagen pakten we vaak onze racefiets om naar het dal in Granada te rijden. We maakten tochten van 117 kilometer langs de kust of beklommen de Spaanse bergen met klimmetjes van 20%. Om een beeld te geven van hoe ik eraan toe was na drie weken lang keihard trainen; van de laatste 30 kilometer van de 4,5 uur durende fietstocht, kan ik mij niets anders herinneren dan het wiel van mijn trainingsmaatjes waar ik in hing. Ik fietste op mijn tandvlees en hoopte dat de laatste 30 kilometer ook echt vlak waren, waar je in Spanje helaas niet zomaar vanuit kan gaan.

Niet alleen dat was zwaar op trainingskamp, ook de bergtochten met wagenziekte maakten sommige dagen geen pretje. Gelukkig werd ik door het begeleidingsteam behandeld als een prinsesje en mocht ik de rest van het kamp voorin de auto.

Als topsporter kom je op de meest fantastische plekken maar vergeet je er soms van te genieten.
- Marieke Keijser -
Trainingskamp Sierra Nevada feb 2018 - 2.JPG

Als topsporter kom je op de meest fantastische plekken maar vergeet je er soms van te genieten. Je hebt een vaste structuur, je staat op, pakt je tas, je werkt het trainingsschema af tussendoor eet je genoeg en je gaat weer slapen.

En dan kan het gebeuren dat je niet geniet van waar je eigenlijk bent. Gelukkig heb ik in de drie weken dat ik op hoogtestage was de prachtigste roze zonsondergangen gezien en de mooiste uitzichten.
 
Ik kijk terug op een geslaagd kamp vol met wijze lessen. Nu op naar huis, mijn lieve huisgenoten en weer terug aan de studie. En het is hoog tijd om mijn muzieklijstje weer te veranderen, na al die uren op de ergometer ken ik deze wel uit mijn hoofd. 

Trainingskamp Sierra Nevada  feb 2018-verkleind.jpg