Snowboardtalent Gib gaat op halfpipe voor Olympische plak

Voor Gib van der Sluis zijn de Olympische Spelen een mooie kans om te leren van de wereldtop op de halfpipe. De 14-jarige snowboarder uit Rotterdam-Prinsenland is tussen twee trainingsstages in de sneeuw tot laat aan de buis gekluisterd om in te zoomen op adembenemende tricks.

Bron: De Havenloods, Tekst: Emile Hilgers, Fotograaf: Rob Kamminga

In eigen land is Gib kampioen op de halfpipe. Internationaal scoort hij hoog in zijn leeftijdsklasse, maar zijn er deelnemers die ouder zijn en meer ervaring hebben. Begin deze maand op een FIS-wedstrijd in Grindelwald werd hij bijvoorbeeld tweede onder 15 jaar en zesde overall. "Een belangrijk toernooi dit jaar wordt het Jeugd WK in Nieuw Zeeland, in augustus", vertelt hij over zijn ambities. "En in 2020 wil ik een medaille halen op de Jeugd Olympische Spelen."

Zijn hele familie doet aan wintersport en door zijn neven had Gib al op jonge leeftijd geoefende trainingsmaatjes. "Ik ben begonnen met slopestyle, dat is met rails en schansen, en met big air, met één schans. Op een trainingsweek in Kuthai was de schans dicht en moesten we op de halfpipe oefenen. Ik merkte dat ik dat veel leuker vond. Vanaf dat moment – ik was 12 jaar – focus ik op de halfpipe."

Een speciale gave van Gib is dat hij de risico's van de tricks op de halfpipe goed kan inschatten en geen onnodige risico's neemt. "Voor over de kop moet je de knop omzetten, maar bang zijn mag. Het is goed om scherp te blijven zodat je geen fouten maakt bij de landing. Maar ik zou nooit iets doen waar ik niet goed in ben. Wat ik nog wil leren, is de backflip, een achteruitsalto."

Een nadeel van de halfpipe is dat je dit onderdeel niet indoor kunt trainen. Daar komt bij dat de Nederlandse Ski Vereniging deze discipline niet ondersteunt. Gib heeft een team en materiaalsponsors maar de ondersteuning van het Ivo Opstelten Fonds kon reglementair na twee jaar niet worden voortgezet. "Mijn ouders moeten dit seizoen de trainers en het vervoer grotendeels zelf bekostigen", schetst hij. "Een voordeel is dat er vanuit Nederland weinig concurrentie is, waardoor ik altijd wel een startplaats heb op wedstrijden."

Komende zaterdag reist Gib weer naar Zwitserland om twee weken te trainen en een Europacup te rijden in Davos. Zijn oom Martijn Oostdijk vliegt naar een verdergelegen sneeuwgebied: Zuid-Korea, waar hij van 9 tot en met 18 maart op de Paralympics namens het Internationaal Paralympisch Comité technisch gedelegeerde is bij de snowboardwedstrijden.

"Mijn taak is om te kijken of de reglementen en veiligheidsvoorschriften worden nageleefd", vertelt de Rotterdamse eventmanager. "De Spelen zijn natuurlijk heel bijzonder. Ik was vier jaar geleden ook in Sotsji. Het leuke is dat ik bijna alle parasporters ken. Het zijn echte topatleten en de onderlinge sfeer is fantastisch."

Wie meer wil weten over de prestaties van Gib en filmpjes wil zien, kan kijken op zijn website.

Website Gib van der SluisDe Havenloods