FISU World University Championships - Shanghai

Van 10 t/m 12 augustus werd er in Shanghai geroeid tijdens de FISU World University Championships. Vanuit het RTC Roeien deden hier 3 teams aan mee, hieronder lees je het wedstrijdverslag van de Mannen 8 en de Mannen Dubbel 2.

Wedstrijdverslag mannen 8
Bij aankomst in Shanghai was het even schrikken, de immense warmte in combinatie met een hoge luchtvochtigheid was even wennen! Gelukkig hadden we van te voren besloten extra vroeg naar Shanghai te vliegen om goed te acclimatiseren. De eerste dagen in Shanghai waren om te zorgen dat onze boot helemaal perfect was en de laatste puntjes op de i te zetten tijdens de laatste trainingen van het seizoen.

De boot werd door de organisatie geleverd en was lek. Via verschillende tolken en met de hulp van de organisatie bleek het niet mogelijk om onze boot top te krijgen voor het toernooi. Skadi is op dat moment in actie gekomen. En met een MAKE IT HAPPEN houding zijn er onderdelen van een boot van Rotterdam naar Shanghai vervoerd om te zorgen dat ons materiaal helemaal top in orde was!

De laatste 2 trainingen konden we dan gelukkig ook varen in de boot waar we het toernooi in zouden roeien. De laatste randvoorwaarde voor onze prestatie waren ook super en we stonden te springen om eindelijk los te mogen.

Vrijdag stond onze eerste race op de planning. Omdat in het mannen acht veld maar zes ploegen zijn afgereisd naar Shanghai was dit een race for lanes. In de race for lanes wordt er geracet voor de meest gunstige baan in de finale. 

EdM5 web.jpg

Tijdens deze wedstrijd konden we goed testen hoe we reageerden op de extreme warmte tijdens de wedstrijd. En konden we eindelijk zien hoe goed wij waren ten op zichte van de andere ploegen . Dit ging erg goed, we kwamen super uit de start en roeide met een solide race naar een tweede plaats.  Dit gaf ons een goed gevoel richting de finale, maar we wisten dat ploegen pas in de finale echt laten zien wat ze echt kunnen.

Zaterdag was daarom een bijzondere dag. We waren om 7.15 ’s ochtends al klaar met onze training en moesten de hele dag liggen en wachten. Het liefst wil je de finale zo snel mogelijk roeien, maar om optimaal aan de start te verschijnen moet je herstellen. 24 lange uren boeken lezen, kaartspelletjes, eten en proberen de zenuwen niet te veel op te laten lopen.

Zondag, de dag van de finale, sloeg het weer om en hadden we te maken met aanzienlijk andere omstandigheden dan de wedstrijd op vrijdag. We wisten al dat het ontzettend lastig zou worden om een medaille te winnen, maar met de perfecte race zou dit mogelijk zijn. We hadden erg veel moeite om met deze omstandigheden om te gaan en kwamen niet in een goed ritme terecht. Hierdoor door konden we niet meekomen met de topploegen naast ons. We eindigde helaas op een vijfde plaats.

EdM2 web.jpg

Doordat we geen goede finale gevaren hebben sluiten we het toernooi toch een beetje af met een gemengd gevoel. Omdat we niet onze beste race hebben kunnen laten zien.

Maar als we nu terugkijken was het een ontzettend mooie ervaring en hebben we veel kunnen leren in Shanghai! Natuurlijk hadden we liever met een medaille thuisgekomen. Maar we hebben een gigantisch mooi seizoen gehad waarin we Nederlands Kampioen en Nederlands Studenten Kampioen zijn geworden, de Holland beker en vele andere grote wedstrijden hebben gewonnen.

Wij willen Rotterdam Topsport en Erasmus Sport enorm bedanken dat ze deze reis mede mogelijk hebben gemaakt en zijn extra gedreven om de volgende keer wel met een medaille terug naar Rotterdam terug te reizen.

Als we nu terugkijken was het een ontzettend mooie ervaring en hebben we veel kunnen leren in Shanghai.
- Mannen 8 -

Wedstrijdverslag mannen dubbel 2
Op de slotdag hebben we een vierde plaats in de finale behaald, niet het gewenste resultaat. De herkansingsrace van zaterdag was een sterke race waarbij wij de controle over het veld hadden en als eerste over de finish kwamen, waarmee we ons plaatsten voor een plek in de A-finale.

We wisten dat het zondag een taaie race zou worden aangezien er 5 ploegen in de finale lagen die allemaal erg sterk waren en allemaal medaille kanshebbers konden zijn. Uit de start raceten we met Italië, Australië, zuid Afrika, Tsjechië en polen richting de 1000m grens. Alle boten lagen binnen 3 seconden van elkaar; alles was nog mogelijk. 

EdM3 web.jpg

In de derde 500m gingen de Italianen en polen er hard vandoor en de zuid Afrikanen haakten hierbij aan. Wij misten de aansluiting bij deze kopgroep richting de 1500m grens. Aangekomen op de 1500m en klaar voor de eindsprint hebben we nog een poging gedaan zuid Afrika eruit te sprinten, maar helaas is dit niet gelukt. Super balen! We kwamen voor een medaille en staan nu met lege handen. 

Desalniettemin kunnen we achteraf wel terugkijken op een goede race en vooral een hele leerzame race. Niet alleen qua veld en het racen tegen de subtop van de wereld, ook het racen in een ander klimaat met andere voorbereidingen dan je thuis gewend bent was enorm leerzaam. Uiteindelijk een avontuur met aan de ene kant niet het gewenste resultaat en aan de andere kant smaakt het naar meer!

Wedstrijdverslag vrouwen 2
Wij zijn Arlette van Argo en Anouk van Proteus, en wij zijn bij elkaar gekomen na het NK klein. Vervolgens waren we op de Damen zonder trainen samen in de boot gestapt om te kijken hoe het zou varen, en met verrassend resultaat! Het bleek heel goed en makkelijk samen te roeien, dus besloten we de uitdaging aan te gaan om ons te kwalificeren voor het FISU WK in Shanghai!

Het FISU WK in Shanghai was een geweldige kans om deel te nemen aan een groot internationaal toernooi en om te racen tegen andere lichte dames van over de hele wereld. We hadden een goed gevuld veld met in totaal 12 boten. Het weer in Shanghai maakte dat de races extra zwaar waren, het was rond de 35 graden met een hele hoge luchtvochtigheid waardoor het net was alsof je door een tropische kas liep. Gelukkig waren we ruim op tijd voor het toernooi al gearriveerd zodat we een paar dagen hadden om aan het weer te wennen voor zover dat mogelijk was.

De voorwedstrijd op vrijdag gingen we fel van start, alleen de nummer één zou zich meteen plaatsen voor de finale op zondag. Na 1500 meter lagen de Chinezen echter zover voor, dat het duidelijk was dat we de herkansing zouden moeten varen op zaterdag en we kwamen als vierde over de streep. De eerste twee in de herkansing zouden doorgaan naar de finale, het zou een uitdaging worden maar was zeker mogelijk als we een goede race zouden varen. We gingen weer hard van start en al snel lagen we op een tweede plek achter de Nieuw-Zeelanders en ongeveer een bootlengte voor de Polen.

EdM1 web.jpg

De rest van de race konden we heel goed reageren op de Polen en pushten we van ze weg, waardoor het gat ongeveer gelijk bleef. Vanaf de laatste 500 meter gingen we bouwen en waar we pas op de finish achter kwamen was dat we nog enorm waren ingelopen op Nieuw-Zeeland waardoor het gat nog maar 0.15 seconden was! Het was een hele goede race waarin we een PR hebben gevaren van bijna 5 seconden, en ook heel belangrijk waarmee we een plekje in de finale hadden verdiend!
 
Op de finaledag was het weer omgeslagen, het regende maar dat was eigenlijk wel aangenaam. Het waaide heel hard wind mee door de typhoon die voorspeld was voor de middag. Ook de finalerace was een goede en gecontroleerde race waarmee we uiteindelijk 5e zijn geworden achter China, Nieuw-Zeeland, Duitsland en Italië. Al met al was het een enorm gave ervaring waarvan we beiden ook heel veel hebben geleerd. Ook zijn we heel tevreden met het resultaat, het was een sterk veld en we hebben onze beste races samen in Shanghai weten neer te zetten!