EK Volleybal levert Rotterdam bijna twee miljoen op

 

Het EK Volleybal Mannen 2019, waarvan afgelopen zomer negen poulewedstrijden werden gespeeld in Rotterdam Ahoy, leverde de gemeente Rotterdam een economische impact op van € 1.929.020. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau R2 Research. De economische impact is het totaal van de extra bestedingen die dankzij het evenement in de Rotterdamse economie zijn gevloeid.

Het toernooi vond plaats in vier landen. Van de negen wedstrijden in Rotterdam werden er drie door Oranje gespeeld, waaronder de uitverkochte wedstrijd tegen regerend wereldkampioen Polen. Tijdens deze wedstrijd werd het record ‘meeste toeschouwers ooit bij een volleybalwedstrijd in Nederland’ met 11.000 toeschouwers geëvenaard.
 
Bestedingen en economische impact
De uitgaven aan overnachtingen en dagbestedingen van bezoekers, vips, media en deelnemers bedroegen ruim € 1.200.000. De totale uitgaven van de organisatie zaten op ruim € 700.000. Dit resulteerde in een totale economische impact van meer dan € 1,9 miljoen.
 
Bezoekers en waardering
Van de ruim 25.000 bezoekers van het evenement kwam ca. 80% buiten Rotterdam en 15% uit het buitenland. Gemiddeld waardeerden de bezoekers het evenement met een 8,3. Vooral de sfeer tijdens het evenement (8,7) en de venue (8,6) scoorden hoog.

175030_RH203836.jpg

Benchmark
Na vergelijkbare recente onderzoeken naar de impact van bijvoorbeeld het EK Volleybal Vrouwen 2015 (€ 1,1 miljoen), WK Triathlon 2017 (€ 6 miljoen) en het WK Shorttrack 2017 (€ 1,1 miljoen) wordt ook nu weer aangetoond dat het organiseren van internationale topsportevenementen een extra impuls geeft aan de economie en een boost aan het imago van de stad Rotterdam.

Het organiseren van internationale sportevenementen sluit aan bij de strategische doelstellingen van Rotterdam om zich te profileren als één van de meest aansprekende sportsteden in Europa. Een andere belangrijke doelstelling bij het organiseren van topsportevenementen is het creëren van economische impact. In 2022 komt de mondiale volleybalwereld opnieuw naar Rotterdam wanneer het WK Volleybal Vrouwen plaatsvindt. Nederland organiseert samen met Polen het toernooi en Rotterdam is één van de speelsteden.

Lees hier een terugblik op het OKT en EK