Finale KNVB Beker

21 Apr 24

De TOTO KNVB Beker is de beker van heel Nederland. Elk seizoen worden de kaarten opnieuw geschud en nemen grote én kleine clubs uit het hele land het tegen elkaar op. De winnaar van de eindstrijd zal instromen in de play-offs van de UEFA Europa League seizoen 2023/’24.

De TOTO KNVB Beker is de cup van de kleine en grote kansen. De kans om op een bijzonder podium te spelen. Om nieuwe uitdagingen te vinden en nieuw talent te spotten. Om een belangrijke prijs in de wacht te slepen en een ticket voor Europa te verdienen. Om als club, speler of fan je voetbalhart eens goed op te halen.

Met negentien gewonnen bekerfinales is Ajax recordhouder. Op gepaste afstand volgen Feyenoord met dertien zeges en PSV met negen gewonnen bekerfinales. De Amsterdammers hebben ook de meeste finales gespeeld: 25. PSV en Feyenoord stonden zeventien keer in de finale en zijn daarmee gedeeld tweede op de lijst met meeste bekerfinales. De meest doelpuntrijke finale was die van 11 juni 1944: Willem II versloeg toen in Eindhoven tegenstander Groene Ster met 9-2.

Het snelste doelpunt in de bekerfinale staat op naam van Romário de Souza Faria. De Braziliaan van PSV had op 25 mei 1989 tegen FC Groningen slechts twee minuten nodig om raak te schieten. Sinds de invoering van het betaalde voetbal is het slechts twee amateurclubs gelukt de halve finale te bereiken: IJsselmeervogels in het seizoen 1974/’75 en VVSB in het seizoen 2015/’16.

Zowel de vorm van het bekertoernooi als de locatie voor de finale bezorgen de KNVB in de jaren zeventig en tachtig veel hoofdbrekens. Het ene jaar doen amateurclubs wel mee aan het bekertoernooi en het andere jaar weer niet, verder weet men geen keuze te maken tussen een knock-outsysteem en een poulesysteem. De locatie is eveneens een pijnpunt. Nadat De Kuip tussen 1972 en 1976 tot ieders tevredenheid gastheer is geweest voor de bekerfinale, wordt op aandringen van de finalisten FC Twente en PEC Zwolle in 1977 uitgeweken naar Nijmegen. In de jaren daarna volgen ook andere plaatsen en gedurende enkele seizoenen wordt de bekerfinale zelfs uitgesmeerd over een uit- en thuiswedstrijd. Uiteindelijk valt in 1989 de beslissing om de bekerfinale exclusief te spelen in De Kuip, een besluit waar niet meer van wordt afgeweken. Samen met de – tegenwoordig – vaste deelname van de amateurclubs en het knock-outsysteem, krijgt het bekertoernooi eindelijk allure.

 

Officiële website