TennisDavis CupAhoy Rotterdam

Halve finale Davis Cup 2001

Het is voor de eerste maal in de geschiedenis dat Nederland de halve finale speelde in dit prestigieuze jaarlijkse tennistoernooi, dat in het jaar 1900 van start ging. De halve Finale van de David Cup 2001 werd in het Rotterdamse Ahoy afgewerkt. Nederland behaalde zijn grootste succes ooit. Het bereikte de laatste vier maar moest zijn meerdere erkennen in Frankrijk, de latere winnaar.

De Davis Cup is een internationaal landentoernooi voor heren enkel- en dubbelspel tennis. Meer dan 130 landen doen elk jaar mee aan het toernooi dat al sinds 1900 wordt gehouden. Het toernooi werd eerst gehouden onder de naam "International Lawn Tennis Challenge", maar na de dood van de grondlegger Dwight Davis in 1945 werd het naar hem vernoemd.

Er wordt gespeeld om 'the best of five' en meestal over drie dagen; twee enkelspelen op de eerste dag, het dubbelspel op de tweede dag en nog twee enkelspelen op de slotdag. De Verenigde Staten zijn het meest succesvol tot nu toe; ze wonnen 32 keer en eindigden 29 keer als tweede. Australiƫ volgt met 28 zeges en 18 verloren finales.