WielrennenTour de FranceGrand Depart

Grand Depart Tour de France 2010

Van donderdag 1 tot en met zondag 4 juli 2010 stond Rotterdam in het teken van de Grand D├ępart van de Tour de France. Het was alweer de 97ste editie van werelds belangrijkste wielerwedstrijd, die in het verleden tweemaal door een Nederlander gewonnen werd. In 1968 werd Jan Janssen de eerste Nederlandse tourwinnaar, in 1980 werd hij opgevolgd door Joop Zoetemelk.

Donderdag 1 juli maakte de stad, vooraf gegaan door oud-tourwinnaars Jan Janssen en Joop Zoetemelk, kennis met de renners die deelnemen aan de Tour de France. Via de Erasmusbrug fietsten de renners richting het Willemsplein alwaar Wilfried de Jong en Michel Wuyts ze voorstelde aan het toegestroomde publiek.

Zaterdag 3 juli ging de Tour de France met een proloog van start. Fabian Cancellara, wereldkampioen tijdrijden, wist voor de vierde maal de proloog van de Tour de France te winnen.

Zondag 4 juli vertrokken de renners vanuit Rotterdam richting Brussel. Na een stop op de Erasmusbrug, waar zowel het Franse als Nederlandse volkslied gespeeld werd, vertrok het peloton richting de Groene kruisweg waar de 1e etappe officieel van start ging.
 

De Tour vertrekt uit Rotterdam

Grand Depart Tour de France 2010