Evenementenkalender voor 2021: vooral kijken wat nog wél kan

Nu het jaar ten einde loopt en er positieve berichten zijn over mogelijke vaccins tegen Covid-19 gloort er bij veel sportliefhebbers hoop dat de sportkalender voor 2021 minder verschuivingen zal kennen dan we dit jaar gewend zijn. “Voor het eerste halfjaar kijken we vooral naar wat er met de beperkingen nog wél kan”, aldus Gerda IJff, projectmanager evenementen bij Rotterdam Topsport.

Uit Havenloods

Het goede nieuws is dat het ABN AMRO toernooi in Rotterdam Ahoy nog altijd haalbaar is in februari. Desnoods zonder publiek, maar er zijn varianten met een beperkte kaartverkoop en gedeeltelijk business seats. Het Olympisch kwalificatietoernooi van de waterpolomannen in Zwemcentrum Rotterdam diezelfde maand heeft zoveel prioriteit dat het – met of zonder bubbel – vrijwel zeker doorgaat. De Pro Hockey League-wedstrijden bij HC Rotterdam staan voor mei op de nieuwe kalender. En voor het CHIO, in juni, zijn er diverse scenario’s: geen publiek, alleen zakelijk publiek en officials, en een aantal tribuneplaatsen voor de liefhebbers.

Andere evenementen zijn op voorhand doorgeschoven naar het tweede halfjaar. Zo werd onlangs de NN Marathon Rotterdam wederom verplaatst (nu naar 23 en 24 oktober). De organisatie verwacht dat het dan veiliger is voor zowel deelnemers als publiek.

De kans bestaat dat ook de EK-kwalificatiewedstrijden van de volleybalmannen tegen Kroatië en Zweden, half januari in Topsportcentrum Rotterdam, worden verplaatst. “Daarover vindt overleg plaats met de volleybalbond”, zegt IJff desgevraagd. “De vraag is of de horeca dan weer open is en met maximaal driehonderdvijftig zitplaatsen is er minder sfeer. Voor het EK Ballroom Dansen liep het uiteindelijk spaak omdat er zoveel dansparen zouden deelnemen dat het in het Topsportcentrum logistiek niet te regelen was.”

“We hebben nu een optie voor een ander internationaal dans evenement volgend jaar”, stelt IJff in het vooruitzicht. “Sinds de coronamaatregelen zijn we voortdurend in overleg met de sportbonden en de topsportaccommodaties over alternatieven. Daarbij is ook telkens de vraag of er door de beperkingen niet te veel afbreuk wordt gedaan aan de kwaliteit van het evenement. Soms helpt nieuwe technologie, zoals bij livestreams en de Super League Triathlon in het zwemcentrum.”

Vorige week is de Korfbal Challenge afgelast, het laatste grote evenement op de topsportkalender van 2020. Het korfbalverbond onderzoekt nog of in april de Zaalkorfbalfinale in Rotterdam Ahoy wél georganiseerd kan worden.