Feyenoord Basketball start zonder kalender en helder coronaprotocol

De selectie van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball is deze week begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De nieuwe Amerikanen kunnen naar verwachting spoedig mee trainen en volgende week is al de eerste oefenwedstrijd. “Zonder publiek”, aldus directeur commerciële en technische zaken Armand Salomon. “Het is ondoenlijk om daarvoor het coronaprotocol uit de kast te halen, met alle mensen die nodig zijn voor de organisatie en toezicht.”

Als begin oktober de competitie begint, kunnen bij de thuiswedstrijden in Topsportcentrum Rotterdam slechts 250 mensen worden toegelaten, inclusief spelers en stafl eden van beide clubs.

“Seizoenkaart- en obligatiehouders krijgen voorrang”, legt Salomon uit. “Omdat er al aanzienlijk meer seizoenkaarten zijn verkocht dan in voorgaande jaren, blijven er mogelijk nog maar weinig plaatsen over voor de losse kaartverkoop.”  Een geluk bij een ongeluk is dat Feyenoord Basketball relatief minder afh ankelijk is van de kaartverkoop. Salomon vermoedt dat andere clubs meer moete hebben om met het beperkt aantal toeschouwers de bedrijfsvoering rond te krijgen.

Gek genoeg neemt ondanks de financiële perikelen het aantal clubs in de Dutch Basketball League toe, van acht naar ten minste tien. Apollo Amsterdam keert terug naar het hoogste niveau en naar verwachting zijn er drie nieuwkomers: Basketball Community Gelderland, The Hague Royals en Almere Sailors.   

“We moeten zeker extra busreizen incalculeren”, zegt Salomon, die veel overlegt met hoofdcoach Toon van Helfteren. “Op de werkvloer spelen zaken die wij als bestuur niet in de hand hebben. Wat gebeurt er bijvoorbeeld in de kleedkamer als iemand positief wordt getest? En binnen de lijnen mogen spelers knuffelen, terwijl ze in de kleedkamer anderhalve meter afstand moeten houden.”

Over het team is de directeur commerciële en technische zaken positief. “Naast de Amerikanen Juan Davis en Dalven Brushier hebben we Yamill Wip gecontracteerd, een Surinamer die een paar seizoenen bij Lee College in Texas heeft gespeeld. Randell de Pree heeft voor een jaar bijgetekend en de andere contractspelers zijn Coen Stolk, Mack Bruining, Jeroen van der List, Arunas Mikalauska, afk omstig van Aris Leeuwarden, en Ordane Kanda, die al eerder bij ons trainde en speelde.”   

Het wedstrijdschema hangt af van het aantal clubs. Salomon: “De komende weken komt er hopelijk meer duidelijkheid, ook over de coronaregels en alle praktische zaken rond de wedstrijden.”