Finale KNVB Beker

18 Apr 21

De KNVB Beker is een Nederlandse competitie die georganiseerd is door de Nationale voetbalbond. Het toernooi wordt gespeeld door middel van een knock-outsysteem. De finale wordt sinds 1989 gespeeld in De Kuip. 

Europees voetbal bekerwinnaar

De club die het bekertoernooi wint, krijgt ook recht op deelname aan de Europa League en stroomt in bij de derde voorronde. Wanneer de bekerwinnaar via de competitie al verzekerd is van Europees voetbal, wordt het ticket teruggebracht bij de UEFA en vergeven volgens hun regels. Dat de verliezend finalist niet automatisch het ticket overneemt van de winnaar, is voor het eerst ingegaan in seizoen 2018-2019. De UFEA heeft bepaald dat het ticket naar de nummer drie van de competitie gaat. De Europese tickets die in de competitie worden verdeeld, schuiven daarmee automatisch een plekje mee op.

Johan Cruijff Schaal

Naast dat de bekerwinnaar zich kwalificeert voor de Europa League, mag de club ook aantreden in de openingswedstrijd van het volgende seizoen. Dit is de Super Cup en staat in Nederland bekend als de Johan Cruijff Schaal. Deze wedstrijd staat al sinds de jaren 90 ieder begin van het seizoen op de planning. Het zijn de bekerwinnaar en landskampioen die het in deze wedstrijd tegen elkaar opnemen om de allereerste prijs van het nieuwe seizoen te bemachtigen.