In Eindhoven kan het gebeuren

Tessa Giele (zwemmen) wil naar Parijs

De 21-jarige Tessa Giele wil tijdens de Eindhoven Qualification Meet (11-14 april) haar individuele limiet halen op de 100 meter vlinderslag. En als ze zich daarmee ook nog weet te plaatsen in de estafetteploeg wisselslag, is haar missie geslaagd. Tessa is een van zes Rotterdamse zwemmers die zich nog kunnen kwalificeren voor de Spelen. Vier van hen hebben hun hoop gevestigd op Eindhoven. ‘We kunnen daar iets moois laten zien.’

Hoe liggen jouw kansen voor de Olympische Spelen?
Tot mijn eigen verrassing ben ik in december in Roemenië Europees Kampioen geworden op de 50 meter vlinderslag. Ik zwom in baan 8, waar zoiets niet zo snel gebeurt. Maar de 50 meter is geen Olympische afstand, dus ik moet me nu nog bewijzen op de 100 meter. Als ik in Eindhoven mijn individuele limiet haal, mag ik naar de Spelen. Lukt dit niet, dan heb ik nog tot juni kans op een plek. Afgelopen weekend heb ik een PR gezwommen, dus in principe sta ik er goed voor. Maar je weet nooit of het op het juiste moment lukt. Het liefst doe ik individueel mee in Parijs, maar ik maak ook kans op een plek in de estafetteploeg 4×100 meter wisselslag.

Welke Rotterdamse zwemmers hopen ook op een Olympische ticket?
Voor Sean Niewold, mijn vriend, geldt hetzelfde als voor mij. Hij moet nog een paar tienden van zijn PR afzwemmen voor een individuele limiet, en ook hij maakt kans op een plek in de estafetteploeg 4×100 meter wisselslag. Anne Palmans zwemt de schoolslag. Zij moet nog een flink stuk van haar PR afzwemmen, maar dat kan zomaar gebeuren. Ik heb ook PR’s gezwommen die ik sinds 2021 niet had behaald. Jill Nai Chung Tong is jonger dan ik, en misschien zijn deze Spelen voor haar net te vroeg. Perry Laarhoven kampt al lang met een schouderblessure, maar dat gaat de goede kant op. Ook hij kan in Bergen (Noorwegen), in hetzelfde weekend als Eindhoven, weleens iets moois laten zien. Last but not least, Thomas Verhoeven. Hij zwemt net als ik de vlinderslag sprint (50 m), maar moet zich voor de Olympische Spelen richten de 100 meter. Dat is een lastige opgave, maar al het trainen moet een keer mooie resultaten opleveren.

Wat vind je van het project 010 op weg naar Parijs van Rotterdam Topsport?
Heel fijn. De informatieavond in de Sportsbar Panenka was gezellig. Leuk om andere atleten te ontmoeten. We hebben nu een appgroep waar ik met plezier lees hoe iedereen toewerkt naar Parijs. We zijn ook al een paar keer bij Preaz Sportmassage geweest. Dankzij Rotterdam Topsport kunnen wij daar snel terecht en hoeven we niet zelf op zoek te gaan naar een masseur. Ook mochten we in de Rotterdam Topsport-gym terecht toen onze eigen gym drie dagen niet beschikbaar was. Het is super fijn dat ze ons zo goed mogelijk willen ondersteunen. En straks in juni is er nog de Olympic Garden Party. Daar kijk ik naar uit. Nu ben ik nog volop bezig met mijn kwalificatie, wat voor meer sporters geldt. Als me dat gelukt is, hef ik graag een glaasje met die andere Rotterdamse topsporters.