‘Heerlijk, je als een gek ergens op storten’

Het wedstrijdseizoen in het veldrijden is in volle gang. ‘’ Daardoor ben ik nog niet elke dag met de Spelen bezig’’, zegt Lucinda Brand. ‘’Maar zodra het voorjaar is, focus ik me daar volledig op. Alles op alles om mijn droomwens uit te laten komen. Dit is mijn laatste kans. 

​Lucinda Brand (31)
Wielrenner en veldrijder
Studeerde Bewegingsagoog (deed CIOS)
Won Nederlands kampioen op de weg (2x) en veldrijden (2x); brons (3x) en zilver (3x) op EK’s en WK’s veldrijden
Groeide op in Dordrecht en Oud-Beijerland
Woont in Rotterdam

‘’Wielrennen doe ik al sinds mijn 8ste, een paar jaar geleden ben ik het veldrijden er serieus naast gaan doen. Helaas is deze sport niet olympisch, onder meer omdat het in de winter gebeurt. Daarom stap ik in het voorjaar weer op mijn wielrenfiets om kilometers te maken op de weg, wat ik nog steeds heel leuk vind. ‘’De combinatie van veldrijden en wielrennen is mooi. Veldrijden vraagt technisch veel van je en ik vind het heerlijk om me als een gek ergens op te storten. In het wielrennen heb ik al een leven achter de rug, maar ik blijf het leuk vinden om het onzichtbare tactische spel te spelen''. 

Haalbaar
 ‘’Nederland mag vier wielrensters afvaardigen naar de Spelen en de concurrentie is moordend. De selectie wordt waarschijnlijk pas in mei bekend; eind maart, begin april moet je laten zien dat je in vorm bent. In dezelfde periode vorig jaar was ik dat. Geselecteerd worden was moeilijk, maar haalbaar. Daarom was het zo zuur dat de Spelen niet doorgingen. 

‘’Ik ben blij dat 2020 achter ons ligt. Het was een rotjaar. Vanwege corona, maar ook omdat ik in de zomer door ziektes en blessures een tijd niet lekker in mijn vel zat’’. 

De concurrentie is moordend, eind maart moet je in vorm zijn.
- Lucinda Brand -

Nu is mijn blessure onder controle en ben ik er weer klaar voor. Dit veldritseizoen gaat goed, ik heb een paar mooie crosses gewonnen. ‘’Ik was eerder dicht bij de Spelen, toen redde ik het net niet. Inmiddels begin ik voor een wielrenner aardig op leeftijd te raken. Daarom wil ik het nog één keer proberen. De drive is er. Het is zo’n uniek evenement.’’ 

Bron: AD Bijlage 'Sport in Rotterdam' - 5 januari 2021
Tekst: Suzanne Eijgenraam / Foto: Bart Hoogveld