“We moeten ervoor zorgen dat we met z’n allen de finish halen.”

Na maanden zonder evenementen viel er aan het eind van de zomer eindelijk weer wat te beleven in de stad. Tot corona in september wéér toesloeg. De gevreesde tweede golf is ook dit najaar spelbreker. Sporten mag nog wel, maar zonder publiek. Hoe slaan Rotterdam Topsport en directeur Peter Blangé zich door deze moeilijke, vervreemdende periode? Wat houdt hem bezig?

Allereerst: hoe is het met je?

“Gaat wel. Ik ben onlangs helaas ook besmet geraakt met het coronavirus. Zo zie je maar: ondanks alle voorzichtigheid en afstand houden, kan het je toch overkomen. Gelukkig heb ik slechts milde klachten, het voelt toch anders. En je bent natuurlijk opeens aan huis gekluisterd. Ach, als dit het is, kom ik er goed vanaf. Er zijn zat mensen die er wel zwaar door getroffen zijn.”

Hoe gaat het met Rotterdam Topsport? Wat kunnen jullie, ondanks alle beperkingen, nu nog doen?

“Eigenlijk zijn we toch druk bezig. Onder andere met ons strategisch beleidsplan voor de komende jaren en het binnenhalen van landelijke topsportprogramma’s. En, zonder dat ik er nu meer over kan zeggen: het ziet er goed uit. Daarnaast werken we, samen met alle andere betrokkenen, verder aan de ontwikkeling rond het nieuwe Stadion en het Stadionpark. We willen heel graag invulling geven aan die mooie sportcampus die daar ingetekend staat, met het Topsportcentrum als kloppend hart. Dat betekent veel overleg, onder meer met diverse sportbonden en NOC*NSF. Heel leuk om te doen, want we zijn daarmee ook aan het verkennen hoe Rotterdam zich nog meer kan profileren als topsportstad. En tegelijkertijd zorgen we dan ook voor de binding met de gewone Rotterdammer. Bijvoorbeeld door de combi tussen sport en onderwijs.”

Een belangrijke rol binnen Stadionpark is weggelegd voor multiclub Feyenoord.

“Die ontwikkelt zich steeds beter. Voetbal staat natuurlijk op 1, maar daarnaast zijn er ook al Feyenoord Futsal, Basketbal, Hockey en Handbal. Ik zie het als een pareltje in de dop, dat we met z’n allen verder kunnen uitbouwen. Wat zou het geweldig zijn als we met de multiclub kunnen uitgroeien tot het Barcelona van Nederland: in meerdere takken van sport strijden om de titels. Wat ons betreft zouden er nog andere sporten bij passen. Graag zelfs!”

Volleybal bijvoorbeeld…

“Gezien de volleybalhistorie in Rotterdam zou dat absoluut één van die sporten kunnen zijn. Zo ver is het nog niet. Wat ik wel leuk vind is dat VCN uit Capelle een paar wedstrijden in het Topsportcentrum gaat spelen. Op 18 oktober de eerste keer… Meteen een dubbel: zowel de heren als de dames. Ze trainen hier al één keer per week, omdat ze vaker zijn gaan trainen en daarvoor in hun eigen hal geen plek beschikbaar was.”

Mis je de evenementen?

“We keken ernaar uit om in september weer met de evenementen te starten. De Rotterdam Street Culture Week is geweest, het Freestyle BMX, een hockeytopper bij HC Rotterdam en onze jaarlijkse Golfdag… Dat smaakte naar meer. Maar helaas moesten de coronamaatregelen weer worden aangescherpt vanwege de tweede golf. En dus moet wat er nog doorgaat aan wedstrijden zonder publiek worden gespeeld. De ambiance ontbreekt dan helemaal. Hier worden we geen van allen vrolijk van. Ik kijk vol verlangen uit naar een volle Kuip of een kolkend Ahoy. Maar het is niet anders, ik begrijp de beslissingen van de overheid hartstikke goed. Dit is een uitzonderlijke situatie en niets laat zich met een mensenleven vergelijken. Gezondheid is veel en veel belangrijker.”

Er is ook een evenement bijgekomen, toch?

“Klopt, we hebben een manier gevonden om toch het Sport Film Festival Rotterdam te houden, zij het in compacte vorm. Op 27 en 28 oktober in LantarenVenster.”

Zijn jullie nog wel actief met het aantrekken en voorbereiden van evenementen?

“Ja, natuurlijk. Dat gaat door. We hebben nog zoveel moois om naar uit te kijken. Denk ook aan onze inspanningen om het Grand Départ van de Tour de France weer naar de stad te halen. Door de onzekerheid komt zoiets in een ander daglicht te staan.

Mijn collega’s en ik gaan natuurlijk door, al kijken we anders naar wat we doen en hoe we het doen. We werken zoveel mogelijk thuis, ontvangen geen externen op kantoor.

We proberen een balans te vinden tussen onderwerpen en projecten die energie kosten, doordat ze nu onzeker zijn of beperkingen ondervinden, en degene die juist energie opleveren. Zoals wat ik vertelde over het aantrekken van topsportprogramma’s en de ontwikkeling van Feyenoord City en multiclub Feyenoord.”

Wat zijn je verwachtingen voor 2021?

“Ik hoop maar dat er snel een goed werkend vaccin beschikbaar is, dat we covid achter ons kunnen laten en dat we de gevolgschade met z’n allen kunnen dragen. We leven mee met onze sponsorpartners, waarvan er flink wat hard getroffen worden. Juist in ons netwerk: bedrijven die evenementen organiseren of huisvesten, de toeleveranciers, hotels… Ook de topsportverenigingen proberen we zo goed mogelijk te ondersteunen. Die hebben het ook moeilijk nu ze hun wedstrijden zonder publiek moeten spelen: dan heb je de fans en de sponsors weinig te bieden.

Ook de netwerkbijeenkomsten mis ik. We hebben de afgelopen maanden vooral veel online georganiseerd. Nieuwe activiteiten en kanalen, zoals Topsport Talk, partner meetings, die leuk en leerzaam waren. Maar liever keren we terug naar het oude normaal. Ik beschouw covid als een incident; we moeten ervoor zorgen dat we met z’n allen de finish halen.”