Roeister Marieke Keijser wint goud op EK

Eindelijk was er weer een echte wedstrijd, waarin Marieke Keijser en Ilse Paulis zich met de internationale concurrentie konden meten. Van 9 tot en met 11 oktober vond in het Poolse Poznan het EK Roeien plaats. De Nederlandse lichte dubbeltwee bleek in vorm: Marieke en Ilse wonnen overtuigend goud.

“Het was echt lang geleden”, vertelt Marieke Keijser. “We hadden hard en goed getraind. Maar we wisten niet hoe andere landen er voorstonden en hoe die hebben getraind. In zo’n geval vertrouw je volledig op je eigen kracht.”

“We waren er helemaal klaar voor”, vervolgt de 23-jarige Rotterdamse roeister. “Vlak vóór het EK hadden we nog een trainingskamp in Italië. Daar begon het al flink te kriebelen. Dat was een goed teken. Zó fijn om je benen weer eens te testen tegen internationale tegenstanders.”

Tokyo

Keijser en Paulis kwalificeerden zich al in 2019 voor de Olympische Spelen in Tokyo. De voorbereiding daarop kende afgelopen voorjaar een abrupt einde. Met dank aan corona! De motivatie was er niet minder om, alleen was het soms behelpen met de trainingsmogelijkheden.

Het EK voelt voor de Rotterdam Topsport Hero als de afsluiting van die onwezenlijke periode – en nog niet als start voor de nieuwe voorbereiding naar de uitgestelde Spelen. “Ik ben nog niet erg bezig met volgend jaar… Je kunt je er wel helemaal op instellen, maar het is nog zo onzeker hoe alles loopt.”

Nu eerst op vakantie

“We hebben nu eerst vakantie”, aldus Marieke. “Drie weken om uit te rusten, en op adem te komen. Daarna gaat het nieuwe seizoen pas echt van start. Er staan al meerdere trainingskampen op de planning, maar met corona weet je het nooit.”

Er zit ook een positieve kant aan corona, vertelt ze. Dat heeft te maken met haar studie Health Policy Management aan de Erasmus Universiteit. “Het op afstand studeren is voor mij eerlijk gezegd ideaal. Veel zelfstudie en alles gaat online. Ik snap dat het voor veel studenten vervelend is, maar ik kan nu ook tijdens een trainingskamp gewoon door. Vlak voor het EK had ik nog een deadline en die heb ik gehaald.”