Maak kennis met het Rotterdam United Swim Team

Het badwater in Zwemcentrum Rotterdam was gereserveerd, de jury geregeld, maar vanwege de coronamaatregelen werd de start van de TeamMeet van de KNZB in september afgeblazen. Thomas Verhoeven van het Rotterdam United Swim Team heeft goede hoop dat de nieuwe competitie komend voorjaar toch kan plaatsvinden.

Door: Emile Hilgers

“Als team waren we er helemaal klaar voor”, vertelt de captain van de nieuwe zwemformatie. “We hadden dankzij onze sponsor Arena al een kledingpakket, en toen ik over de TeamMeet hoorde, was ons team binnen een paar dagen gevormd. Rotterdam heeft twee verenigingen die in de eredivisie uitkomen. Ik zwem zelf bij Feyenoord Zwemmen, voorheen Feyenoord Albion, de andere club is Blue Marlins, tot voor kort Rotterdam/The Hague Swimming, Met die laatste club heb ik goed contact omdat ik er zelf ook bij gezwommen heb.”

De TeamMeet is bedoeld voor regioteams met zwemmers van diverse verenigingen. Er is een dames- en een herencompetitie. Elk team heeft maximaal acht sporters en kan per wedstrijd maximaal zes van hen opstellen, waarbij elk teamlid twee nummers mag zwemmen. Per individueel nummer worden punten toegekend: 12 voor de eerst aankomende, 10 voor de tweede, 8 voor de derde, 7 voor de vierde, etc. tot en met 1 punt voor de tiende. Voor estafettes en koppelraces worden de punten verdubbeld.

Voor de competitie 2020-2021 waren drie rondes gepland en een nationale finale. De eerste twee rondes zijn uitgesteld, de derde zou in februari zijn en de finale eind maart. “Op de net vernieuwde KNZB-kalender zijn nieuwe data gepubliceerd”, weet Verhoeven sinds afgelopen weekend. “Als er weer wedstrijden mogelijk zijn tegen die tijd, komen er twee voorrondes, eind maart en eind april. De finale is voorlopig gepland op 12 juni. De locaties zijn nog niet bekend.”

Verhoeven is blij met de TeamMeet. “We hebben nu eigenlijk alleen de nationale competitie. Maar die is niet meer van deze tijd. De lange afstand telt net zo zwaar als een korte, terwijl er op de lange afstanden veel meer tijdverschil zit tussen de zwemmers. Bij de TeamMeet is dat straks ook, maar daar zijn het vooral korte nummers. Ook telt het resultaat per team en niet per volledige clubselectie, zoals in de eredivisie waar de resultaten van de junioren meetellen.”

Voor het Rotterdam United Swim Team zijn ingeschreven: Jeroen en Mark Baars, Jim Geestman, Ensger en Floris Kotterink, Melvin Prins, Ivo Stolk en Thomas Verhoeven.