Beachvolleybal in wintermaanden houdt jeugd van RTC in beweging

Talenten van het Regionaal Training Centrum Rotterdam Volleybal overwinteren buiten. Elke woensdag- en zondagmiddag wordt er – ijs en weder dienend – gevolleybald op de beachvelden in Nesselande, en houden ze de conditie op peil met bootcamp, rugby, en atletiek op nabijgelegen asfalt en gras.

Bron: Havenloods 27 januari 2021 | Tekst: Emile Hilgers

“Er zijn vier groepen, die telkens een half uur balsport afwisselen met een half uur fysieke training”, legt trainer Wiliam Klaver uit. “Op deze manier houden we de jeugd van 11 tot en met 15 jaar in beweging en werken ze ook aan hun volleybalskills. Toen we de zondag voor kerst hiermee begonnen, waren we de eersten. Inmiddels trainen ook andere volleyballers buiten. Maar nu bij alle clubs de zaaltrainingen stilliggen, is dit voor de meeste RTC-deelnemers de enige mogelijkheid om te volleyballen.”

“De opkomst is beter dan ooit, vrijwel honderd procent”, constateert Klaver. “Normaal zijn er altijd wel afzeggingen door blessures of schoolverplichtingen, maar de trainingen zijn door het online onderwijs makkelijker te combineren met school. En de rest van de week sporten de meesten niet of veel minder, en dan is twee keer per week buiten trainen en met de groep iets waar ze echt naar uitkijken.”

Met speciale sand-socks is het mogelijk om de voeten enigszins warm te houden en grip te blijven houden op het zand. Toch is besloten om in de winter ongeveer een halfuur per training te beachvolleyballen. Klaver: “Ga je te lang door, dan raak je door kou en vocht het gevoel in je lichaam kwijt, vooral in de handen en voeten. Eén keer nog maar konden we niet op zand trainen omdat het veld bevroren was en het ook nog eens begon te sneeuwen.”

RTC-lid Filiz In (14) is blij met de kans om buiten te trainen. “Ik miste het wel toen we elkaar door de lockdown niet konden zien. Liever zou je natuurlijk langer volleyballen, maar na een half uur ben je echt half bevroren. De andere onderdelen vind ik heel leuk. We doen ook atletiek, en ik merk dat ik al sneller ben geworden bij het sprinten. Bij mijn volleybalclub, Sliedrecht Sport, kan ik sinds vorige week ook buiten trainen. Ik moet nog wel even kijken of vier keer per week buiten trainen niet te zwaar is in combinatie met school.”

De Rotterdamse verenigingen Fusion, Hou Stand en Volley Zuid zijn ook gestart met buiten trainen, waarbij vanzelfsprekend alle corona-maatregelen worden nageleefd. “Bij deze trainingen zijn ook niet-leden welkom”, weet Klaver. “Wie mee wil doen, kan op de websites van deze clubs ongetwijfeld meer informatie vinden, bijvoorbeeld over tijden en locaties.”