Benjamin tussen sprintkanonnen wacht kans af om zich te bewijzen

In dit wedstrijdloze tijdperk kan Dominique Zwiep, net als zovele andere atleten, nog geen nieuwe piekmomenten plannen. Het NK indoor eind februari was zijn laatste grote toernooi en daar zat een knieblessure een persoonlijk record in de weg. Toch ziet de 20-jarige sprinter nog volop kansen.

“Nu Tokyo 2020 een jaar is uitgesteld, kan ik ook volgend seizoen nog een reserveplek verdienen in de Nederlandse estafetteploeg”, aldus Zwiep, die vorig jaar met de selectie tot 23 jaar een Nederlands record liep op de 4x100 meter. “Mijn belangrijkste doel momenteel zijn de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Tot die tijd wil ik sterker worden en kan ik meer wedstrijdervaring opdoen.”

Op Papendal tussen de senioren is Zwiep de benjamin, met een toptijd van 10.56 seconden. Hij traint er geregeld met Churandy Martina, Taymir Burnett, Hensley Paulina, Chris Garia en Joris van Gool. Met laatstgenoemde hield hij de afgelopen maanden de conditie op peil. “Omdat alle accommodaties gesloten waren, hebben we samen getraind op bospaadjes en op de sportzolder van zijn vriendin in Gouda. Dankzij hen is het goed gelukt om fit te blijven.”

Zwiep woont en traint nog maar kort in Nederland. Tot zijn zeventiende jaar woonde hij op Curaçao en kwam net als de grote mannen van Rotterdam Atletiek voor het wedstrijdseizoen naar Nederland. In Blijdorp traint hij bij het ATR samen met Jim van Gorkum, Schaquille Haverkamp en Zoe Sedney. Daarnaast volgt hij een HBO-studie sportsmarketing en management en heeft hij een bijbaantje in de horeca. “Nu ik senior ben, is het best moeilijk om als topsporter financieel alles rond te krijgen”, verklaart hij een aanvraag voor ondersteuning bij Rotterdam Topsport en het Ivo Opstelten Fonds. “Ik ben al wel bezig met een kledingsponsor, maar ook voor bijvoorbeeld reiskosten en voedingssupplementen kan ik best wat hulp gebruiken.”

“Gedrevenheid en nuchter blijven, ook als het even tegenzit, zijn mijn sterke punten, hoor ik van anderen”, zegt hij over zijn kwaliteiten. “Voor een sprinter ben ik redelijk klein: 1.71 meter. Ik kan dat goedmaken met kracht, vooral bij de start is nog veel te winnen. Ik ben nog een jaar onder 23 en wil dat jaar gebruiken om me op de 100 meter te plaatsen voor het EK U23. Ik hoop snel een persoonlijk record te kunnen lopen, misschien op een wedstrijd zonder publiek. We trainen ook al met tussen elke loper één lege baan, dat is goed te doen.”

Dominique Zwiep.jpg

Bron: De Havenloods woensdag 27 mei 2020
Auteur: Emile Hilgers
Foto: Ramsey Angela