Bokskampioen Kasparian sterker door gedwongen rustperiode

Halfzwaargewicht Artjom Kasparian kan tevreden terugblikken op zijn rentree in de ring, vorige maand bij de Boxing World Cup in Keulen. Hij won er goud door winst tegen de Duitse kampioen Ibragim Bazuev, van wie hij eerder drie keer verloor. “Ik denk dat ik volwassener ben geworden, rustiger ook”, constateert de regerend Nederlands kampioen.

“Het was even wennen om weer in de ring te staan, maar ik merkte dat de rustperiode mij goed heeft gedaan. Ik ben sterker geworden, heb er veel van geleerd. Voorheen wilde ik voortdurend scherp zijn, het hele jaar door. Maar de boog kan niet altijd gespannen zijn. Voor dit toernooi was ik scherp en fysiek én mentaal beter voorbereid. In de laatste partij liet ik me niet verleiden om mee te gaan in de provocaties van mijn tegenstander. Hij wilde mij frustreren, maar ik leidde de partij.”

Na het Olympisch Kwalificatie Toernooi in maart, waar Kasparian al in de eerste ronde nipt verloor en werd uitgeschakeld, was er door de coronabeperkingen alle tijd om de knop om te zetten. “Ik was in de ring te veel bezig met ‘ik móet winnen’. Ik wil nu anders boksen, rustiger blijven. Ook in het dagelijks leven zijn er dingen veranderd, ik heb bijvoorbeeld een tijdje fulltime moeten werken. Dan merk je dat niet alles kan wat je graag zou willen, dat je je energie goed moet verdelen.”

Toch kijkt ‘de tank’, zoals hij door zijn rake klappen ook wel genoemd wordt, alweer uit naar een volgend toernooi, van 7 tot en met 13 februari in Hongarije. “Ik denk wel dat dat doorgaat, dat de bokstoernooien weer op gang komen. De World Cup in Duitsland was een mooi voorbeeld, heel professioneel georganiseerd. In het hotel waren de looproutes met pijltjes aangegeven, en in de sporthal moest je behalve tijdens de warming-up en in de ring overal een mondkapje op. Je mocht pas een uur voor de wedstrijd naar binnen, partijen van teamgenoten volgden we online op de hotelkamer.”

In juni krijgt Kasparian op het mondiale OKT een laatste kans om zich te kwalificeren voor Tokyo. Over zijn kansen is hij realistisch. “Ik zie het als een soort WK. Jongens die net als ik op het continentale OKT zijn uitgeschakeld, willen allemaal het podium halen en een ticket bemachtigen. Mijn nationale titel kan ik dit jaar niet verdedigen. Het NK is in juni, te dicht op het OKT en te kort voor de Spelen. Het is niet anders, je weet dat je als topsporter keuzes moet maken, zeker in een Olympisch jaar.”

Het NK Boksen 2021 vindt plaats in Rotterdam Ahoy, gecombineerd met het NK Turnen en met het ONK Zwemmen in Zwemcentrum Rotterdam. 

Bron: De Havenloods woensdag 13 januari 2021
Tekst: Emile Hilgers