Challenge Rotterdam Hickstead: tóch witte rijbroeken en vlechtjes

Ruim veertig internationale topcombinaties zijn zaterdag 18 en zondag 19 juli te zien tijdens de Equine America Rotterdam Hickstead Grand Prix Challenge met live commentaar van bekende juryleden. De beelden worden op internet en televisie uitgezonden en via een app kan ook het publiek de dressuurproeven beoordelen.

De online Grand Prix Challenge is een samenwerking van het Britse dressuur event ‘Dressage at Hickstead’ en het CHIO Rotterdam. “Onze evenementen waren afgelast en we wilden allebei tóch iets doen”, vertelt persvoorlichter Anita Lussenburg. “De showdirecteur van Hickstead was geïnspireerd geraakt door het succes van een eerder hippisch online evenement. Hij heeft contact gezocht met ons om dit samen op te zetten.”

Eén van de sponsors is Rotterdam Topsport. “Met dit initiatief tonen we de rest van de wereld dat Rotterdam en ons oudste internationale topsport evenement dit voor elkaar krijgen”, verklaart directeur Peter Blangé.

Eind juni zijn bij de Rotterdamsche Manège en op de All England Jumping Course in Hickstead de proeven voor de Grand Prix Challenge gereden. In Rotterdam kwamen onder anderen Daniëlle Heijkoop met Damirez en talent van het jaar Jeanine Nieuwenhuis met Great Lady TC van Oud-Beijerlander Tim Coomans in actie. Er was internationale inbreng van Australiër Tristan Tucker, die in Nederland traint, terwijl in Hickstead regerend Olympisch kampioen Charlotte Dujardin en enkele Skandinavische ruiters deelnamen.

Lussenburg: “Elke ruiter mocht maar één begeleider meenemen, en verder waren alleen een cameraploeg, een fotografe en een steward bij de opnames. Het mocht geen wedstrijd zijn, maar de spanning voor de ruiters en de paarden was er wel. Witte rijbroeken, vlechtjes in de manen, en foutjes konden niet worden overgedaan.”

Rotterdamse Daniëlle Heijkoop zegt over de Challenge: “We hebben de afgelopen maanden veel getraind, maar omdat Damirez nog niet zoveel ring-ervaring heeft, had hij moeite om de concentratie vol te houden. Ik merkte wel dat hij sterker is geworden en stabieler. Hopelijk kunnen we dit jaar meer internationaal rijden om wedstrijdscherpte en routine op te bouwen.”

De Rotterdam Hickstead Grand Prix Challenge is beide dagen vanaf 19.00 uur te volgen via Horse and Country TV en een live-stream op de website: 

rotterdamhicksteadgpc.com

Bron: Havenloods 15 juli
Auteur: Emile Hilgers
Foto: Digishots