Clubicoon Michael Kok kiest voor toekomst zonder topbasketbal

Er komt nog een afscheidswedstrijd, maar Michael Kok is op de website van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball al uitbundig geprezen om zijn liefde voor de club: “Waar vind je een speler die zich met zijn ouders als zevenjarige meldt bij een vereniging, daar de weg aflegt naar de top van het nationale basketbal, en in 22 jaar nooit voor een andere club speelde? Noem hem een boegbeeld, een rolmodel of een icoon, in ieder geval was hij publiekslieveling.”

Het vertrek was niet helemaal van tevoren gepland, geeft Michael aan. Al een tijdje dacht hij na over het moment waarop hij het best zou kunnen stoppen met topsport. De coronacrisis hielp hem te beslissen wannéér. “Ondanks alle onzekerheden waren er al gesprekken met het clubbestuur over volgend seizoen. Ik besefte steeds meer dat dit misschien een goed moment was om voor een maatschappelijke carrière te kiezen. Ik ben bijna klaar met mijn hbo-studie bedrijfseconomie en ik wil de arbeidsmarkt op.”

“Helemaal stoppen met basketbal kan ik niet”, voegt hij daar desgevraagd aan toe. “Daarvoor is het spelletje veel te leuk. Ik ga in een vriendenteam spelen, waarschijnlijk in de tweede divisie. Het zal heel anders zijn. Niet meer twee keer per dag trainen en constant de druk om te presteren.” Vooral het training geven gaat Michael heel erg missen. De jongens onder 21 jaar blijft hij volgen, maar het coachen moet hij overdragen. “Ik zou alleen doorgaan als ik zeker zou weten dat ik me voor honderd procent zou kunnen inzetten, en dat weet ik nu nog niet. Ook met walking basketbal met de senioren moet ik helaas stoppen. Het is een hechte groep geworden en ik zal zeker contact houden. Ik stuur nog wekelijks via de Whatsapp-groep oefeningen voor thuis. Van de ouderen krijg je een hele andere energie. Zij hebben zóveel plezier in het sporten en het samen zijn. Heel mooi als je daaraan mee kunt werken.”

Hoewel minder intensief, blijft Michael verbonden met de club. “Mijn vader geeft training aan het G-team, daar kan ik af en toe bij assisteren”, geeft hij aan. Zijn sportloopbaan heeft hem veel geleerd waar hij ook in zijn maatschappelijke carrière profijt van kan hebben. Hij noemt samen naar één doel toewerken. Zijn advies voor talenten die net als hij hard moeten werken voor sportief succes: “Zorg dat je altijd plezier houdt in het sporten. Alleen dán lukt het om gemotiveerd te blijven.”

Bron: Havenloodsartikel 13 mei
Auteur: Emile Hilger
Foto: Luka de Kruijf / Feyenoord Basketball