De toekomst van VOC Cricket ziet er rooskleurig uit: 'Veel potentie bij de jeugd'

Hoewel de hoofdmacht van VOC Cricket zowel landelijk als regionaal gedeeld laatste staat, wordt er bij de club niet gesomberd. “De toekomst is wel degelijk rooskleurig, er is veel potentie bij de jeugd”, aldus een nieuwsbericht op de website.

Bron: Havenloods 5 augustus 2020 / Auteur: Emile Hilgers / Foto: VOC Cricket - Ier

In de halve 50-over competitie die de Topklasse tot en met begin september afwerkt, mist VOC vier buitenlandse spelers. Anderen besloten vanwege de corona-maatregelen een seizoen over te slaan of op zondag extra te werken. “Daardoor krijgen onze jeugdspelers een kans ervaring op te doen op het hoogste niveau”, aldus voorzitter van de technische commissie Maarten van Ierschot.

“Sommigen zijn eigenlijk nog een beetje te jong, maar bijvoorbeeld Siebe van Wingerden, die in Oranje onder 17 jaar speelt, kan heel aardig mee. We hebben de eerste wedstrijden zeker niet kansloos verloren, vooral tegen ACC en afgelopen zondag tegen VRA was het spannend. We komen steeds dichterbij de eerste overwinning. Helaas is Oranje-captain Pieter Seelaar geblesseerd, dat gat is niet zomaar op te vullen. De meer ervaren jongens nemen zijn rol zo goed mogelijk waar.”

Siebe vertelt dat hij veel leert van de Topklasse-wedstrijden. “Ik probeer zoveel mogelijk dingen op te pakken, bijvoorbeeld waar je moet staan en bij het bowlen hoe je de bal moet gooien. Als je bij de jeugd één slechte bal speelt, kan je dat nog wel goedmaken. Maar bij de senioren wordt dat meestal direct afgestraft.”

Twee jaar geleden speelde de 16-jarige Dutch Lions-speler ook al eens een 20-over wedstrijd voor VOC, vorig jaar was zijn eerste 50-over optreden bij de club. Deze zomer staat hij vrijdagavond een korte en zondag een reguliere match op het veld. “Nee, het is niet te zwaar”, zegt hij. “Voor mij is het een kans om me te verbeteren. Met de Oranje-selectie onder 17 hebben we de afgelopen weken onderlinge wedstrijden gespeeld, tegen de Oranje-dames en ook met mixed teams. Ook daar leer ik veel van. Het is anders dan trainen. In een wedstrijd is er meer druk, ook al is het vriendschappelijk.”

Vrijdag 7 augustus speelt Heren 1 van VOC Cricket vanaf 17.30 uur een 20-over duel aan de Hazelaarweg tegen Hermes DVS. Zondag 9 augustus is vanaf 11.00 uur het eveneens puntloze Dosti te gast voor een reguliere competitiewedstrijd.

Publiek kan alle duels ook volgen via een livestream; VOC is de eerste cricketvereniging die dat aanbiedt. Ook uitwedstrijden en de regionale Twenty20-ontmoetingen zijn via YouTube overal ter wereld te zien. Kijk voor een link op de Facebook-pagina van VOC Cricket.