Een jaar langer wachten op korfbalfeest in Ahoy

De jaarlijkse Korfbal Leaguefinale is ook buiten die sport zelf vermaard. De combinatie van topsport, show, spektakel en gezelligheid is voor veel organisatoren een inspiratie. Na een uitstap van vier jaar Amsterdam zou het hoogtepunt van het Nederlandse korfbal terugkeren in Rotterdam Ahoy. De Ahoy Arena zou 4 april helemaal uitverkocht zijn. Maar corona was de grote spelbreker.

Foto: Eventmanager Eric Geijtenbeek (links) en zijn collega Barry Schep voor de ingang van Ahoy.

Inmiddels is duidelijk dat de finale dit jaar niet gespeeld kan worden. “De datum voor 2021 staat al vast: zaterdag 10 april”, zegt Eric Geijtenbeek. “Dan gaan we alsnog knallen met z’n allen”, aldus de eventmanager van het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond.
 
Terug in Rotterdam
De Korfbalfinale en Rotterdam Ahoy: het is een vertrouwde combinatie. Van 1990 tot en met 2015 speelde het sportspektakel zich steevast af in een uitverkochte Ahoy Arena. De afgelopen vier jaar koos het KNKV voor de Ziggo Dome. Ook daar was de competitieafsluiting een feest. Toch zouden de korfballers naar Rotterdam terugkeren, in elk geval tot en met 2024.

“We hebben vier heel mooie jaren in Amsterdam gehad. In beide accommodaties kunnen we een fantastische Korfbal Leaguefinale organiseren. Daar hebben we een analyse van gemaakt en we hebben daarbij ook geluisterd naar onze achterban. Ahoy en Rotterdam kwamen als beste uit de bus voor de komende jaren. Fijn dat dat ook betekende dat de vertrouwde samenwerking met Rotterdam Topsport intensiever werd.” De Korfbal Challenge vindt namelijk ook al elk jaar in de Maasstad plaats: tussen Kerst en Oud en Nieuw in Topsportcentrum Rotterdam.
 
Zeker uitverkocht
“We hadden er enorm veel zin in om weer op Rotterdamse bodem de finale te beleven”, vertelt Geijtenbeek met spijt in zijn stem. “In de korfbalwereld kreeg de terugkeer veel steun. Onze vrijwilligers op die dag komen ook grotendeels uit Rotterdam en omstreken. Ook zij hadden zich er enorm op verheugd om de finale weer in hun Rotterdam te organiseren.”

“We waren er helemaal klaar voor om er een mooi korfbalfeest van te maken. Ahoy zou vast en zeker uitverkocht zijn, met iets meer dan 10.000 bezoekers. Een maand vóór de finale zaten we al op 94 procent verkochte kaarten.” 

Rond de finale van de Korfbal League waren ook allerlei andere activiteiten gepland. Zoals de landelijke finale van de A-junioren, een korfbalcongres voor bestuurders en kadervrijwilligers en een Korfbal Experience op het voorplein van Ahoy, met spelvormen voor de Rotterdamse jeugd en voor korfballende kinderen die uit heel Nederland naar de finale zouden komen kijken. Ook zou er een kampioenenhuldiging zijn van jeugdkampioenen.
 
Geen kampioen
De Korfbal League had nog één ronde te gaan toen alles stilviel door corona. De play-offs moesten nog worden gespeeld  – en dus was ook nog niet bepaald welke teams naar Ahoy mochten. Er is dit jaar geen kampioen. Op basis van de ranglijst is PKC uit Papendrecht aangewezen als nummer 1. “Dat is om vast te stellen wie mee mag doen aan het Europacuptoernooi mocht dat komend seizoen kunnen doorgaan,” legt Geijtenbeek uit.
 
Corona veroorzaakte naast teleurstelling vooral ook veel onzekerheid, blikt Geijtenbeek terug: “We hielden rekening met allerlei scenario’s. Deze situatie was helemaal nieuw voor ons, gelukkig hadden we dit niet eerder meegemaakt. Het besluit van de overheid zorgde uiteindelijk voor duidelijkheid. Het is het zoals het is.”

De (financiële) schade heeft het KNKV nog niet helemaal in beeld. “We weten nog niet waar we op uit gaan komen. “Goed nieuws is in elk geval dat de verkochte tickets voor de finale van volgend jaar geldig zijn. Vooralsnog gaan wij ervan uit dat het evenement dan wel zal kunnen doorgaan. Dus we weten nu al dat de finale alweer zo goed als uitverkocht is. Wie erbij wil zijn, moet op tijd een kaartje kopen.”

Auteur: Martin Dekker
Foto: KNKV