Euro Hockey League levert Rotterdam bijna een miljoen op


De Euro Hockey League (EHL), de Europese hockeycompetitie voor heren clubteams, leverde de gemeente Rotterdam dit jaar een economische impact op van € 855.000. Dit blijkt uit onderzoek van de EHL dat is uitgevoerd door Onderzoeksbureau Meerwaarde. Onder economische impact worden de extra bestedingen verstaan die dankzij het evenement in 2018 in de Rotterdamse economie zijn gevloeid.

De EHL wordt georganiseerd door de Europese Hockey Federatie. In het seizoen 2017/2018 was Rotterdam gastheer voor de achtste- en kwartfinales tussen 30 maart en 2 april 2018. De wedstrijden werden gespeeld bij de Hockey Club Rotterdam.
 
Bestedingen en economische impact
In totaal zijn er tijdens de EHL 5.200 overnachtingen geboekt in Rotterdam door deelnemers en bezoekers. De uitgaven aan overnachtingen en dagbestedingen van bezoekers bedroegen € 796.000. De totale uitgaven van de organisatie bedroegen (afgerond) €59.000. Dit resulteerde in een totale economische impact van € 855.000.
 
Bezoekers en waardering
In totaal werden er 15.500 bezoeken afgelegd door 11.000 toeschouwers. Ca 1 op de 5 bezoekers was afkomstig uit het buitenland. Van de Nederlanders was het grootste deel afkomstig uit Zuid-Holland. De buitenlandse bezoekers kwamen uit een groot aantal landen, w.o. België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Gemiddeld waardeerden de bezoekers het evenement met een 7,8.

Andere uitkomsten van het onderzoek:

  • Circa 5.200 hotelovernachtingen
  • Gemiddelde uitgaven Rotterdammers: € 45,00 per persoon
  • Gemiddelde uitgaven Nederlanders: € 54,34 per persoon
  • Gemiddelde uitgaven buitenlanders: € 138,20 per persoon
  • Ruim 80% van de bezoekers had een wetenschappelijke- of hoger beroepsopleiding

Na vergelijkbare recente onderzoeken naar de impact van bijvoorbeeld het WK Triathlon 2017 (€ 6 miljoen) en het WK Shorttrack 2017 (€ 1,1 miljoen) wordt ook nu weer aangetoond dat het organiseren van internationale topsportevenementen een extra impuls geeft aan de economie en een boost aan het imago van de stad Rotterdam.

Het organiseren van internationale sportevenementen sluit aan bij de strategische doelstellingen van Rotterdam om zich te profileren als één van de meest aansprekende sportsteden in Europa. Een andere belangrijke doelstelling bij het organiseren van topsportevenementen is het creëren van economische impact.