Geslaagde kookworkshop voor talenten en topsporters


Rotterdam Topsport heeft samen met Invorm, praktijk voor sportvoedingsadviezen een kookworkshop georganiseerd voor judoka's van het RTC Judo en de Rotterdamse topsporters die zich voorbereiden op de Olympische Spelen van 2020. In de keuken van de koksopleiding van het Albeda college aan de Rosestraat gingen de sporters gezamenlijk aan de slag om een sportmaaltijd te bereiden.

Rotterdam Topsport ondersteunt en faciliteert topsporters en talenten in hun sportloopbaan. Daarin werken we samen met specialisten op diverse gebieden waaronder voeding. Een kookworkshop is ontzettend leerzaam voor sporters. Op deze manier leren ze waar een goede sportmaaltijd aan moet voldoen. Daarnaast leren ze ook hoe een maaltijd bereidt moet worden en over hygiëne in de keuken. Er werd onderscheidt gemaakt tussen 'herstel' voeding en een diner. De diëtistes en sporters kregen ondersteuning van leerlingen van het Albeda college. 

Leontine van Meggelen van Invorm liet zien dat topsport en voeding onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. “Als je voeding op peil is voel je je beter, kan je beter presteren en herstellen. Er zijn niet alleen eiwitten nodig om goed te herstellen na een training en/of wedstrijd maar ook koolhydraten en vocht. Juist na een duurtraining heb je meer koolhydraten nodig en wat minder eiwitten. Bij een krachttraining is dat net weer andersom. Het zijn geen grote verschillen maar ze tellen wel. Topsport en de juiste voeding zijn soms moeilijk te combineren, dit komt doordat eten voor je topsport vooral veel voorbereiding vraagt.” De kookworkshop gaf inzicht dat gezond en lekker eten makkelijk kan zijn. Daarbij stond het werken met verse producten, volkoren producten, vlees, vis en vegetarisch centraal.

“De judoka’s waren hierbij op een actieve manier betrokken bij de bereiding van een aantal praktische herstelmaaltijden in een ontspannen sfeer. Deze workshop gaf ze zeker nieuwe inzichten via de verschillende recepten voor hun maaltijden”. - Rob Henneveld, coach van RTC Judo. Judoka Yentel Boot geeft aan dat ze voor de kookworkshop vaak niet wist wat goede gerechten en ingrediënten zijn om te eten rondom trainingen. Ze heeft nu meer inzicht gekregen in de mogelijkheden van voeding.

Ook Melissa van Oudenaarden, één van de ‘010 op weg naar Tokyo’ sporters, was aanwezig: “Zelf kook ik niet vaak omdat ik niet veel tijd heb, maar door deze workshop heb ik geleerd dat ik heel snel een gezond en makkelijk gerecht kan maken. Zo heb ik voor herstelmaaltijden, ontbijt, lunch en avond eten verschillende gerechten toe gestuurd gekregen zodat ik die thuis kan maken”.

Na het koken werden alle gemaakte gerechten gezamenlijk opgegeten. Het was een gezellige, gezonde en leerzame avond voor de sporters!

Kookworkhop RTC Judo 4.jpg