Handbalsters na zege op Angola naar kwartfinales in Tokio

TOKIO (ANP) - De Nederlandse handbalsters hebben zich bij de Olympische Spelen in Tokio geplaatst voor de kwartfinales. Nederland versloeg Angola met 37-28. De handbalsters spelen eerst nog in de groep tegen Noorwegen en Montenegro

De handbalsters van bondscoach Emmanuel Mayonnade begonnen goed met scores van Dione Housheer, Kelly Dulfer en Lois Abbingh, maar leverden na enkele missers en balverlies een 5-1-voorsprong ook weer in. Ook marges van 13-8 en 14-11 wist Oranje niet vast te houden. Vlak voor de rust kwamen de Angolese handbalsters terug tot 16-15. Laura van der Heijden zorgde er nog net voor dat Oranje de eerste helft afsloot met twee treffers voorsprong.

In de tweede helft liepen de handbalsters met scores van Dulfer en Van der Heijden meteen uit naar 21-16 en later naar 28-21. In de slotfase van de wedstrijd kwam de voorsprong niet meer in gevaar. Bo van Wetering maakte drie treffers op rij en dankzij scores van Merel Freriks liep Oranje verder uit. De laatste treffer kwam op naam van de Angolese Albertina Kassoma die, na een directe rode kaart voor Housheer, de eindstand met een strafworp bepaalde op 37-28.

Topscorer
Van Wetering was met zeven doelpunten topscorer aan Nederlandse zijde. Abbingh staat sinds vorige wedstrijd tweede op de all-time topscorerslijst van Nederland en komt met de zes doelpunten tegen Angola op 770 goals voor Oranje. Hiermee loopt ze verder in op Olga Assink (954 goals). Dulfer en Angela Malestein maakten ieder vijf doelpunten.

Oranje won eerder met ruime cijfers van Japan (32-21) en Zuid-Korea (43-36).