HC Rotterdam wint na veldwissel, vorst spelbreker voor Victoria

De heren van HC Rotterdam kwamen zondagmiddag beslagen ten ijs voor het vervolg van de hockeycompetitie. Letterlijk én figuurlijk, want tijdens de wedstrijd bleek in en bij Den Bosch een doelcirkel op veld 3 bevroren. Jeroen Hertzberger scoorde vervolgens op veld 2 de winnende goal (1-2).

Bron: Havenloods 3 februari 2021 | Tekst: Emile Hilgers | Foto: Ron van Dijk/Orange Pictures

Tijdens de voorbereiding in Rotterdam was vorst nog geen spelbreker geweest en kon er met inachtneming van de protocollen volop getraind en geoefend worden in de buitenlucht. “We hebben in de winter nog nooit zo’n lange voorbereiding gehad”, vergelijkt coach Albert Kees Manenschijn de situatie met jaren met een zaalcompetitie. “Ook onze internationals waren er vrijwel de hele periode bij. We hebben vijf keer geoefend en alles gewonnen. De uitslagen zeggen niet zoveel, de trainingsinspanning wél, en die was goed.”

Door het nog deels bevroren veld waren de omstandigheden tijdens de wedstrijd tegen Den Bosch allesbehalve optimaal. Toch was de voor Rotterdam belangrijke overwinning verdiend, vindt Manenschijn. “Het was niet makkelijk maar we hebben ten opzichte van Den Bosch meer kansen gecreëerd en benut.”

Met nog veertien wedstrijden te gaan wordt het volgens Manenschijn een pittige periode. “De wedstrijden die we nu nog moeten inhalen zijn allemaal in februari gepland. Bij afgelastingen moet je lang op je tenen lopen.”

De dames van Victoria Hockey kregen zondag een teleurstelling te verwerken. Het hoofdveld van Bloemendaal werd afgekeurd. Tijdens de voorbereiding was slechts één training uitgevallen doordat het veld te hard was; verder geen tegenslagen, meldt coach Lennard Poillot. “De trainingen beginnen vanwege de avondklok om half zes in plaats van half negen en de middagtraining op woensdag om drie uur.”

Beide coaches zijn blij met de uitzonderingspositie die de hoofdklasseteams hebben gekregen. Manenschijn: “We hebben drie spelers die hopen naar Tokyo te gaan en de competitie hard nodig hebben. Ook voor de ontwikkeling van jonge sporters en voor het behoud van sponsors zou twee jaar zonder tophockey slecht zijn.”

We voelen ons bevoorrecht, dat zie je het op het veld. Het enthousiasme straalt er van af.
- Lennard Poillot -

​Poillot: “We voelen ons bevoorrecht, dat zie je het op het veld. Het enthousiasme straalt er van af.” Toch appte de coach zijn team voor de eerste training ook over gemengde gevoelens: “Het voelt raar dat wij weer alles opstarten terwijl de ziekenhuizen volstromen en ondernemers het zwaar hebben. Des te meer reden om ons volledig aan de protocollen te houden. Ik doe dat in elk geval wel en beloof dat ik niet één keer over de kou zal zeuren!”