Jesse Nispeling en Milan de Koff over TeamNL waterpolo

Jesse Nispeling en Milan de Koff van SVH Waterpolo zorgen voor de Rotterdamse inbreng in TeamNL, dat zich al bijna een jaar voorbereidt op het Olympisch Kwalificatietoernooi in de Maasstad. Beiden speelden al lange tijd geen officiële wedstrijd; de eerste twee competitiewedstrijden met hun club konden niet doorgaan door coronabesmettingen bij de tegenstander en daarna kwam de lockdown.

Bron: Havenloods 10 februari 2021 | Tekst: Emile Hilgers

“De laatste wedstrijd was in februari, voor de World League tegen Kroatië”, zegt Nispeling. “Het is wel heel raar dat we nu voor zo’n belangrijk toernooi geen oefenwedstrijden konden spelen. Het plan was dat we deze week in Zeist voor een aantal oefenpotten in een bubbel zouden gaan met Canada. Maar vanwege een coronabesmetting kon dat team niet op tijd afreizen naar Nederland.”

Hoewel het bepaald geen ideale voorbereiding was, is Nispeling blij dat de trainingen door de uitzonderingspositie voor topsporters gewoon door konden gaan. “Ik voel me bevoorrecht en het is voor ons team natuurlijk heel belangrijk dat we samen naar dit OKT konden toewerken.”

Gevraagd naar de kansen van Nederland om één van drie beschikbare tickets voor Tokyo te bemachtigen, is Nispeling realistisch. “We zijn zeker een underdog en de kans dat we ons rechtstreeks plaatsen is klein. Maar we moeten ook ons best doen voor de plaatsen vier of vijf. Het kan zijn dat landen moeten afzeggen, waardoor wij toch naar de Spelen kunnen.”

“Dit is een toernooi waar we al vijf jaar voor aan het trainen zijn”, vult De Koff aan. “De laatste keer dat de Nederlandse waterpolomannen naar de Spelen gingen, was in 2000. Wel vreemd om in deze omstandigheden te spelen. Ik weet niet eens hoe het is om zonder publiek te spelen, dat heb ik nog niet meegemaakt. Het is wel een voordeel voor ons dat het in Rotterdam is. Al ruim een maand trainen we er elke zaterdag. Dus het bad, de voorzieningen en zelfs beperkingen door de Covid-maatregelen zijn vertrouwd.”

Rotterdammer en doelverdediger De Koff is positief over de kwaliteit van het team. “De sfeer is goed, iedereen heeft er zin in. We hebben stappen gemaakt en werken hard voor elkaar. Het was een intensieve voorbereiding en hopelijk werpt dat op het juiste moment z’n vruchten af.”

Voor de volledigheid dient vermeld te worden dat de definitieve selectie voor TeamNL nog niet bekend was toen de interviews met beide waterpolospelers plaatsvonden. Pas vandaag (dinsdag 9 februari) zouden zij zekerheid krijgen van de bondscoach over hun deelname aan het OKT.