Nederlandse wereldtitel op het WK Triatlon in Rotterdam

Regerend wereldkampioen Jetze Plat heeft vrijdag 15 september de wereldtitel weer binnen weten te slepen. De paralympische sporter kwam na 750 meter zwemmen, 19,6 kilometer handbiken en 5 kilometer wheelen als eerste over de streep in Rotterdam. Na het zwemmen had Plat al een goede twee minuten voorsprong op Giovanni Achenza, die uiteindelijk afzakte naar de 5e plek. Bij het handbiken en wheelen behield Plat zijn voorsprong. Hij kwam twee minuten voor zijn landgenoot Geert Schippers over de finishlijn. De bronzen medaille was voor de Brit Joseph Townsend.

Bij de Elite Heren won zaterdagmiddag Vincent Luis de Grand Final van het WK Triatlon. Tweede werd de Noor Kristian Blummenfelt. En als derde kwam triatleet Mario Mola over de finishlijn. De derde plek was voor Mola genoeg om bovenaan in het klassement te blijven en zo de wereldtitel voor het tweede jaar op rij mee naar huis te nemen. Rotterdammer Marco van der Stel was de enige Nederlander die bij de Elite meedeed. De 26 -jarige Rotterdammer werd 35este met een tijd van 1:56:13.

Bij de Elite Dames kwam triatleet Flora Duffy als eerste over de finishlijn. Zij weet hierdoor haar wereldtitel te prolongeren. Duffy kwam over de finishlijn met een minuut voorsprong op de Amerikaanse nummer twee, Katie Zaferes. Duffy was tijdens het zwemmen en fietsen het snelste. Ze wist tijdens het hardlopen uit de kopgroep te ontsnappen. Rachel Kramer was de enige  Nederlandse vrouw die bij de Elite Dames meedeed. Zij wist op een knappe 7e plek te eindigen. Kramer zwom goed mee in de Rijnhaven , maar miste bij de wissel naar de fiets de aansluiting.

In het drukke weekend als toernooidirecteur wist Rob Barel ook nog eens een wereldtitel te pakken in zijn agegroup. Rob Barel is Nederlands grootste tritaleet, wie al veel titels op zijn naam heeft weten te schrijven.