Neptunus-coach Ronald Jaarsma droomt van 20ste landstitel in 2020

Dromen is nu even moeilijk, vindt honkbalcoach Ronald Jaarsma. “Het allerbelangrijkste in deze tijd is de gezondheid van onze families en vrienden. Mijn gedachten zijn nu vooral dáárbij.”

“Je hoopt natuurlijk dat we met de voltallige selectie snel weer op het veld kunnen trainen. Na het teleurstellend afgelopen seizoen was er een enorme spirit om 2020 in te gaan. Neptunus zou voor de twintigste keer landskampioen kunnen worden. Nu mag je blij zijn als we voor de winter nog competitiewedstrijden spelen…”

Het goede nieuws is dat de spelers wel individueel blijven trainen. “Lopen kan je altijd,” schetst Jaarsma, “en sommige jongens hebben gewichten thuis. Maar het is heel anders dan als je op het veld een bal slaat. Zo’n lange periode niet honkballen zijn de meesten niet gewend. Normaal beginnen we in november weer met trainen, eerst indoor. Na tweeënhalve maand zouden we weer naar het veld gaan, de jongens keken er erg naar uit. Maar de eerste, anderhalve week was het slecht weer. En toen, opeens, was het afgelopen. Door de corona-maatregelen moest ons complex dicht.”

Er is wel intensief contact, benadrukt de coach. Er wordt geappt en de mannen spelen online een nieuwe release van Major League Baseball. Nog niet iedereen is in Nederland, overigens. Pitcher Misja Harcksen keerde vroegtijdig terug van de wintercompetitie in Australië. Maar buitenvelder Willie (Coco) Johnson hoorde op het vliegveld in de VS dat zijn vlucht was gecanceld, en ook Dudley Leonora kon nog niet afreizen naar Rotterdam. Met slechts drie nieuwe spelers zijn er nog steeds veel kansen voor de jeugd van Neptunus. Nu de internationals nog een jaar doorgaan om de Olympische Spelen mee te maken, heeft de coach veel vertrouwen in zijn ploeg. “Je kent elkaar, dat geeft rust en extra kracht.”

Tot besluit van het gesprek durft Jaarsma toch te dromen over een honkbalzomer. “Een verkorte competitie van elf à twaalf weken betekent dat je eind juli het veld op zou moeten. Zo wordt die twintigste landstitel tóch mogelijk. En wat zou het geweldig zijn als dan de kampioenswedstrijd in ons eigen Familiestadion gespeeld wordt, bij stralend weer en voor volle tribunes. En als slotstuk van mijn droom: dat we allemaal lachend en vol liefde het jaar kunnen afsluiten, zowel sportief als in goede gezondheid met familie en vrienden.”

Auteur: Emile Hilgers

Foto: Neptunus - Rob Jelsma Fotografie

Bron: De Havenloods woensdag 8 april 2020