Nieuw Rotterdams boks-evenement: World Port Boxing

Rotterdam is een nieuw top sportevenement rijker. Op zondag 12 november komen de beste boksers van Nederland en Cuba in actie tijdens het bijzondere boksgala World Port Boxing. In de hal van de Cruise Terminal aan de Wilhelminakade neemt de Nederlandse selectie het op tegen Cuba, uitkomend met uitsluitend topboksers. De wedstrijd wordt mogelijk gemaakt door de stichting Gladiatoren aan de Maas, dat van Rotterdam weer dé Nederlandse boksstad wil maken. Daartoe zijn zij een samenwerking aan gegaan met Rotterdam Topsport, de Nederlandse Boksbond en Hearts Sports BV. De kaartverkoop voor deze interland wedstrijd start begin september.

Namens het Nederlands boksteam is onder meer zilveren Olympiër Nouchka Fontijn van de partij. "Zij wordt vergezeld door Peter Müllenberg die zich in 2016 als eerste Nederlandse bokser sinds 1992 plaatste voor de Spelen", zegt directeur Peter Bonthuis van de Nederlandse Boksbond. Enrico Lacruz, eveneens olympiër, Artjom Kasparian, Delano James, Roy Korving en Max van der Pas nemen ook deel.

Cuba behoort nog altijd tot de allergrootste bokslanden ter wereld. Voor dit land komt onder meer de 26-jarige zwaargewicht Erislandy Savón naar Rotterdam. Hij is een neef van de Cubaanse bokslegende Félix Savón en pakte tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro een bronzen medaille. Daarnaast bestaat de voorlopige Cubaanse selectie uit uitsluitend topboksers. De Cubaanse bondscoach maakt binnenkort de definitieve selectie bekend.
"Het is geweldig dat we erin geslaagd zijn een sterk land als Cuba vast te leggen", zegt bestuurslid Leon Aertgeerts van Gladiatoren aan de Maas. "We willen het boksen in Nederland naar een hoger niveau tillen en van Rotterdam de bokshoofdstad van Nederland en Europa maken. We hebben hier al het mooie eerbetoon aan Bep van Klaveren van de Rotterdamse Sporticonen. Met ons gala voor ondernemers verwachten we met alle betrokkenen veel geld in te zamelen en deze interland is een geweldige volgende stap om onze doelstellingen te realiseren."

Een dag eerder, op zaterdagavond 11 november, boksen op dezelfde locatie ondernemers tegen elkaar. Die dag boksen Rotterdamse ondernemers tegen elkaar om geld in te zamelen voor onder andere de foundation van Giovanni van
Bronckhorst. "Dat gala is al weken uitverkocht", zeg Aertgeerts. "We verwelkomen
1400 vertegenwoordigers van het Rotterdamse en regionale zakenleven.’’