Onur Eren weet het zeker: Rotterdam wordt dé hotspot voor freerunners!

De datum en locatie van het evenement zijn nog niet helemaal rond. Maar voor organisator Onur Eren staat één ding vast: met de organisatie van het NK Speedstyle Freerunning wordt Rotterdam definitief een hotspot voor freerunners.

Tekst en foto: Emile Hilgers

“De sport is enorm in opkomst”, constateert Eren. “Freerunning bestaat al langer, maar je ziet dat nu ook jonge kinderen zich erdoor aangetrokken voelen. Vroeger begonnen ze met veertien, vijftien jaar, nu als ze zes of zeven zijn. Op scholen wordt veel voor freerunning gekozen en ook op YouTube is het populair. Bijvoorbeeld filmpjes van Defvin, alle kleine kinderen kijken daar naar.”

Zelf heeft Eren meerdere ‘broedplekken’ ontworpen in de stad, zoals het freerunparcours in het Zuiderpark. Als eigenaar van de Freestyle School Rotterdam ziet hij vrijwel dagelijks hoe kinderen genieten van deze urban sport, die je eigenlijk overal in de stad kunt beoefenen. “Bij freerunning gaat het niet zozeer om wat je kán, maar om wat je leuk vindt. Ik denk dat dát de jeugd aanspreekt. Het is een vrije vorm van bewegen, waarbij je op je eigen manier gebruikmaakt van de binnen- en buitenruimte.”

Op het NK tijdens het Rotterdam Street Culture Weekend medio september verwacht de organisator naar schatting dertig deelnemers per onderdeel met daarbij ook de Nederlandse top. “Onder hen is ook een kansrijke Rotterdammer: Liziano Ostiano. Hij is vooral goed in speed, maar kan ook bij style met de besten mee. Bij speed gaat het om de snelste tijd, bij style beoordeelt een jury hoe je gebruikmaakt van het parcours en hoe je de jumps en tricks uitvoert. We gaan een uniek parcours bouwen, in een S-bocht. Bijzonder is dat het zowel voor speed als voor style gebruikt wordt.”

Bezoekers van het NK kunnen op een mobiel parcours van de Freestyle School freerunnen. Ze krijgen een bon voor een gratis proefles in de trainingszaal met matten waar veilig alle jumps en tricks kunnen worden aangeleerd en geoefend.

De titelstrijd is mogelijk gemaakt door de gemeente en Rotterdam Topsport. Ook is samengewerkt met Commit040, een freestyle organisatie in Oost-Brabant die elk jaar een internationale (speed)wedstrijd organiseert. De twee snelsten van het NK mogen meedoen aan de eerstvolgende editie.

De datum en locatie van het NK Speedstyle Freerunning worden bekendgemaakt zodra alle vergunningen rond zijn. Vanzelfsprekend zal voor de veiligheid van deelnemers en publiek aan alle coronarichtlijnen worden voldaan.