‘Opeens was de structuur weg’

​In de coronatijd was Chantal Blaak veel thuis, er was tijd om na te denken. ,,Toen heb ik besloten om in het voorjaar van 2022 te stoppen als renner en verder te gaan als ploegleider. Voor nu ben ik extra gemotiveerd om de Olympische Spelen te halen en Parijs-Roubaix te winnen.

Wielrenner
Deed opleiding tot onderwijsassistent, gaat na carrière verder als ploegleider bij SD Worx Cycling Team, nu nog BoelsDolmans Cycling Team.
Werd in 2017 wereldkampioen op de weg, 2017 en 2018 Nederlands kampioen op de weg, won o.a. Ronde van Vlaanderen.
Groeide op in Zuidland, woont in Berkel en Rodenrijs. 

 ,,Ik ben al profrenner sinds mijn 18de. Je weet dat je een keer moet stoppen, maar corona heeft het proces versneld. Het was een vermoeiend jaar. Het wedstrijdseizoen ging niet door, terwijl ik er de hele winter alles voor gedaan en gelaten had. Er was opeens geen structuur meer. 

,,Toen duidelijk werd dat de Ronde van Vlaanderen in het najaar verreden zou worden, had ik weer een doel en ben ik daarvoor gaan trainen. Dat ik won, voelde in zo’n raar jaar extra bijzonder. ,,Natuurlijk wil ik graag naar de Spelen en zal ik daar alles aan doen. Het maakt me niet uit als ik laatste word, als ik maar van waarde kan zijn voor de ploeg.

De sfeer lijkt me geweldig om mee te maken. Toch bescherm ik mezelf een beetje. Vijf jaar geleden stond ik eerste in het World Tour-klassement en had ik meer gewonnen dan anderen, maar werd ik toch niet geselecteerd. Dat heeft veel pijn gedaan.’’ 

Kasseien

Kasseien
,,Daarom heb ik ook andere doelen. Zoals het winnen van Parijs-Roubaix. Die klassieker wordt dit voorjaar voor het eerst door dames gereden. Ik denk dat het parcours, met kasseien, me ligt. Om er dan te staan train ik hard. Regelmatig samen met Lucinda. Ook zij hoopt de Spelen te halen, maar we weten: de kans dat het ons allebei lukt, is klein. 

,,Omdat mijn hart bij de voorjaarsklassiekers ligt, stop ik daarna, voorjaar 2022 dus. De ploegleiding betrekt me al bij allerlei zaken, maar ik wil me nu focussen op het fietsen. Die carrière wil ik goed afsluiten.’’ 

Bron: AD Bijlage 'Sport in Rotterdam' - 5 januari 2021
Tekst: Suzanne Eijgenraam / Foto: Bart Hoogveld