Programma EK Rolstoelbasketbal Vrouwen Bekend

Vandaag publiceert IWBF Europe het wedstrijdprogramma van het EK rolstoelbasketbal voor vrouwen dat deze zomer plaats zal vinden in het Rotterdam Topsportcentrum (30 juni-7 juli 2019). De Oranje vrouwen zijn regerend Europees en wereldkampioen en strijden dit jaar dus in eigen huis met Groot-Brittannië, Duitsland, Turkije, Spanje en Frankrijk om de Europese titel. Naast de Europese titel is er nog een belangrijke prijs te vergeven. Van de deelnemende landen zullen de eerste vier zich plaatsen voor de Paralympische Spelen van 2020 in Tokyo. 

Oranje opent het toernooi op 30 juni om 16:00 uur tegen Spanje. Op dinsdag en woensdag staat de kraker tegen respectievelijk Groot-Brittannië en Duitsland op het programma, Oranje’s grootste rivalen op het rolstoelbasketbal-toneel en ook de te verwachten halve finalisten van zaterdag 6 juli. Het totale wedstrijdprogramma is te zien op www.ecwa2019.com.

Bondscoach Gertjan van der Linden: ‘Het EK in eigen land is heel bijzonder, sinds 2006 is er niet meer een evenement van deze grootte binnen onze sport in Nederland geweest. Het programma past ons goed, maar uiteindelijk moeten we van iedereen winnen om de titel te prolongeren’.
Bijzonder is ook de organisatiestructuur, de Nederlandse Basketball Bond vond in stichting Basketball Experience NL (BEN) een kartrekker en operationeel partner die de gehele organisatie op zich mocht nemen na het gezamenlijk indienen van het bid.
 
‘Waar wij met name op sturen is een groter effect dan enkel het EK rolstoelbasketbal, met dit evenement en alle maatschappelijke activiteiten in het voortraject willen wij een positievere positionering voor de Paralympische sport bewerkstelligen,’ aldus toernooi- en stichtingdirecteur Toine Klerks.
 
Met een flinke groep vrijwilligers en professionele aansturing staat het evenement nu al als een huis met een dagelijks professionele livestream van alle wedstrijden. Om het effect te bereiken wat stichting BEN beoogd is het van belang dat beelden van deze sport bij zoveel mogelijk mensen terecht gaan komen. Ziggo Sport heeft dan ook uitzendtijden aangeboden voor de halve finale en finale van dit EK. De productiekosten van 15.000 euro zullen echter nog gedekt moeten worden. Voorzitter Wim Steen: ‘Door het starten van een crowdfunding willen we proberen dit voor elkaar te krijgen en op die manier het publiek laten bepalen of rolstoelbasketbal op nationale televisie komt’.
 
De kaartverkoop voor de EK-wedstrijden start op 1 mei 2019. Echter zijn er al kaarten beschikbaar voor de openingswedstrijd en de finale middels een speciale actie behorend bij de crowdfunding via deze link.
 
Het EK is naast de website ook te volgen via de social media:
Twitter: @BasketballExpNL
Instagram: @BasketballExpNL
Facebook: basketballexperiencenl