Roeier Jasper Tissen over uitstel Tokyo: “Geen finale, maar kilometers maken”

Nu zou hij eigenlijk in Japan moeten zijn, in het Olympisch dorp. Roeier Jasper Tissen (27) werd er vorige week nog aan herinnerd: “Toen ging m’n telefoon opeens nog rinkelen… melding: ‘Vandaag vlucht Tokyo’. De finale voor de Holland 8 stond gepland op 31 juli. “Nu is het gewoon trainen die dag. Kilometers maken. Ik denk wel dat ik iets lekkers meeneem voor de jongens, om er samen even bij stil te staan.”

Tekst: Martin Dekker / Foto: Ellen de Monchy
Op de foto: Jasper Tissen (derde van rechts) in de Holland 8.


Jasper Tissen, roeier bij het Rotterdamse Skadi, maakt deel uit van de Holland 8, het paradepaardje van de Nederlandse roei-equipe. Die boot is, dankzij het zilver op het WK van 2019, zeker van een startplek in Tokyo. De samenstelling van het team stond vast, maar zou door het jaar uitstel nog kunnen wijzigen.

“Ik denk dat die beslissing weer aan het begin van het jaar wordt genomen. Je wilt in de sterkst mogelijke samenstelling meedoen. Nu is dat met de huidige acht roeiers, maar ik moet er rekening mee houden dat jonge gasten, die nu in de tweede ploeg zitten, zich snel ontwikkelen en misschien wel in aanmerking komen. De coaches kunnen dat nu nog niet weten, en dus ook nog niet definitief de selectie bekendmaken.”
 
Machinekamer
Die onzekerheid deert Jasper niet. “Het is juist wel goed. Selectiedruk, of in elk geval de schijn daarvan, is goed. Dat motiveert. We mogen niet lui worden, haha.”

Jaspers plek is in het middenschip. Daar zitten de sterkste roeiers, die vooral voor het vermogen moeten zorgen. Dat middenschip wordt daarom ook wel ‘de machinekamer’ en het ‘power house’ genoemd.

“Het gaat goed. Ik zit er lekker in. Sinds 1 juli mogen we weer in de 8 trainen. Het is weer bijna normaal; we hebben geen noemenswaardige hinder meer van corona. We trainden de afgelopen tijd twaalf keer per week, vooral op kracht. Nu zitten we op zestien keer per week en zijn we met duurtraining bezig. Dat zijn ook langere trainingen, want de essentie daarvan is uren maken.”
 
Kopie van afgelopen jaar
De trainingsbasis zit in Amsterdam, maar roeien gebeurt in Almere, vertelt Jasper. Dat heeft een praktische reden: “De Bosbaan in Amsterdam is 2 kilometer lang; daar moeten we telkens keren en dat is zonde voor het trainingseffect. Op de Hoge Vaart in Flevoland kunnen we zo lang varen als we willen, dan keren en weer terugvaren. Dat is net iets efficiënter.”

Het programma richting Tokyo is vrijwel een kopie van afgelopen jaar. “Het EK staat, vooralsnog, begin oktober gepland. Dat is wel fijn, anders zouden we een heel lange tijd zonder wedstrijden hebben. Het is straks goed in Tokyo dat we nu een piek hebben om tussentijds naar toe te bouwen. Dat we niet pas dan de eerste keer serieuze competitie hebben.”

Verbonden met Rotterdam
Jasper woont met het oog op de trainingen in Amsterdam. Maar hij voelt zich nog sterk verbonden met Rotterdam. “Ik vond het doodzonde dat ik daardoor niet meer onder Rotterdam Topsport zou kunnen vallen. Mijn hart ligt daar en ik vind het ontzettend gaaf om namens Rotterdam uit te komen.”

Gelukkig bood Rotterdam Topsport de ruimte om aan te haken bij ‘010 op weg naar Tokyo’. Dat wilde ik absoluut.
- Jasper Tissen -

Hoewel hij de start van de campagne had gemist, werd Jasper al snel een van de gangmakers onder de 50 sporters die het vizier op de Zomerspelen hebben. “Omdat ik denk dat er superveel waarde in zo’n groep kan zitten. Vooral voor elkaar.”
 
010 Selfie Challenge
Jasper is heel actief in de door Rotterdam Topsport in het leven geroepen Whatsapp-groep waarin de sporters contact hebben. “Omdat ik de waarde ervan inzie. Er zijn niet zo heel veel topsporters en je leidt een leven dat bizar is. Andere mensen begrijpen niet hoe dat is. Daarom is het fijn met gelijkgestemden van gedachten te kunnen wisselen. Met mensen die hetzelfde meemaken. Het moet nog groeien; zo’n groepsproces vraagt tijd. Zelfs in een roeiploeg die de hele dag samen doorbrengt. Dus dit zeker.”

Hij bedacht de ‘010 Selfie Challenge’: “Elke 010e van de maand plaats ik een selfie en roep ik de anderen op om dat ook te doen. Anderen doen gelukkig mee. Ik hoop dat we elkaar op die manier beter leren kennen. Het lijkt me gaaf als we elkaar volgend jaar in Tokyo ook opzoeken. Dat je binnen Team NL de groep Rotterdammers hebt.”

Jasper heeft nog meer ideeën om het groepsgevoel te versterken. Zoals een ludieke wedstrijd. “Waarbij niemand vooraf in het voordeel is. Iedereen is supercompetitief. Een race op een OV-fiets door de Centraal Station-tunnel bijvoorbeeld…”

0B189BB2-4E78-481F-B0F6-17C95ACFEE98.JPG
Kom meer te weten over Jasper