Rotterdam één van de speelsteden van het EK Volleybal Mannen 2019

Van 12 t/m 29 september 2019 organiseert Nederland samen met Frankrijk, België en Slovenië het EK Volleybal voor mannen. Het is na 1985 en 1997 de derde keer dat Nederland dit elitetoernooi mag organiseren. De Nederlandse speelsteden zijn Rotterdam (Ahoy), Amsterdam (Sporthallen Zuid) en Apeldoorn (Omnisport). De loting voor het EK vindt plaats in januari 2019.

Aan het EK nemen 24 landen deel die zijn verdeeld over 4 poules van 6. De top 4 van iedere poule plaatst zich voor de achtste finales. In Nederland wordt gespeeld t/m de kwartfinale. De halve finales vinden plaats in Slovenië en Frankrijk, de wedstrijd om het brons en de finale in Frankrijk.

Rotterdam
Oranje, dat in september verrassend in de top acht eindigde op het WK in Italië en Bulgarije, speelt zijn eerste drie poulewedstrijden in de Rotterdamse sporttempel Ahoy. In 2015 werd in Ahoy het record ‘meeste toeschouwers bij een volleybalwedstrijd in Nederland’ verbroken. Bijna 11.000 mensen zagen in Rotterdam de finale van het EK Vrouwen: Nederland – Rusland.

Oranje speelt drie poulewedstrijden in Rotterdam in de periode tussen vrijdag 13 en maandag 16 september.

Nederland - Italie (FIVB).jpg

Ander speelsteden
Poulewedstrijd vier en vijf van Nederland worden tussen dinsdag 17 en donderdag 19 september gespeeld in de Amsterdamse Sporthallen Zuid. Deze wedstrijden zijn beslissend voor de eindrangschikking in de poule en dat heeft direct invloed op de sterkte van de tegenstanders in de knock-out fase.

In Apeldoorn wordt de achtste finale gespeeld op zaterdag 21 september en de kwartfinale op maandag 23 september.

EK historie
In 1985 organiseerde Nederland voor het eerst het EK Mannen. De speelsteden waren destijds Voorburg, Zwolle, Den Bosch, Groningen en Amsterdam. Het Oranje van bondscoach Geert Trompetter, nog in het pre-Bankras tijdperk, eindigde als tiende.

In 1997 begon het Nederlands team van bondscoach Toon Gerbrands als Olympisch kampioen als favoriet aan het EK in eigen land, dat in Den Bosch en Eindhoven werd gespeeld. De Lange Mannen maakten hun favorietenrol volledig waar, verloren in het hele toernooi slechts een set en werden glansrijk Europees kampioen.

TheNetherlandsduringNationalanthem.jpg
CEV_EuroVolley_Mens_2019.JPG

Nieuw EK-logo gepresenteerd
Voorafgaand aan het jaarlijkse gala van de Europese volleybalbond CEV werd donderdag in Boedapest het nieuwe EK-logo gepresenteerd. In het bijzijn van alle organiserende landen en vele eregasten werd de nieuwe huisstijl voor het eerst getoond. In het logo komen de nationale kleuren van Nederland, Frankrijk, België en Slovenië samen.
 

Meer informatie volgt!
Meer informatie over het EK Volleybal wordt de komende maanden gepubliceerd, zoals info over de kaartverkoop, de loting en over het exacte wedstrijdschema.