Rotterdam gekozen tot ‘Sportgemeente van het jaar 2018’

Rotterdam, 26 september 2018 - Rotterdam is gekozen tot Sportgemeente van het jaar 2018. Dat werd vandaag in de Grote Kerk in Breda bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse VSG-congres. Andere genomineerden waren de gemeenten Veenendaal en Gorinchem. In 2006 sleepte Rotterdam de titel ook al eens in de wacht. Met de verkiezing wil de organisatie een duurzaam sport- en beweegbeleid bij gemeenten stimuleren en succesverhalen delen.
 
 

Rotterdam werd geprezen om het sport- en beweegaanbod dat er voor iedereen is, ongeacht leeftijd of levensfase. Mede dankzij het ‘beste initiatief’, SportRegie, werd Rotterdam vanavond tot winnaar uitgeroepen. De sportregisseurs in Rotterdam ondersteunen en helpen alle Rotterdamse sportaanbieders (individuen, verenigingen, fitnesscentra en dansscholen) bij het opzetten of ontwikkelen van hun sportaanbod. In elke wijk is een sportregisseur actief die waardevolle kennis over het sport- en beweeggedrag van de wijkbewoners in kaart brengt.  
 
Daarnaast is gekeken naar verschillende criteria zoals bijvoorbeeld sportbudget per inwoner, aantallen accommodaties en het percentage inwoners dat lid is van een sportvereniging.

Rotterdam is een sportstad

Sport is er voor alle Rotterdammers, in alle wijken. Door programma’s als Lekker Fit! krijgen steeds meer kinderen een gezonde basis. Sportplusverenigingen (een samenwerking tussen vitale sportclubs en maatschappelijke organisaties) bieden nieuwe laagdrempelige activiteiten en leggen verbindingen met andere maatschappelijke initiatieven en schoolsportverenigingen vormen in veel wijken de eerste opstap naar structureel sporten.
 

Sporten is belangrijk voor iedereen. Voor je gezondheid, maar vaak ook als deel van je sociaal netwerk.
- Sven de Langen, wethouder sport.

Sportbedrijf Rotterdam

Onze sportvoorzieningen zijn in goede conditie en zijn er voor iedereen. In 2018 is Sportbedrijf Rotterdam opgericht; zij exploiteren, onderhouden en ondersteunen de sportaccommodaties in de stad. Komende periode gaat Rotterdam verder met het verbeteren en verduurzamen van sportvoorzieningen. Sportlocaties als Sportplaza Zuiderpark, de Willem-Alexander Baan en het Topsportcentrum Rotterdam trekken bezoekers vanuit het hele land.
 

Topsportevenementen en ondernemerschap

Topsporters uit de hele wereld strijden in onze stad om podiumplaatsen en sportevenementen als de marathon en het ABN AMRO World Tennis Tournament zijn niet meer weg te denken uit de stad.
Bovendien bloeit het Rotterdamse ondernemerschap in de sport. Via Citylab010, het subsidieprogramma voor innovatieve plannen, krijgen (jonge) plannenmakers de kans om de stad nóg leuker en beter te maken, óók op gebied van sport en bewegen.
 
“We zijn erg trots ons Sportgemeente van het jaar te mogen noemen. Sporten is belangrijk voor iedereen. Voor je gezondheid, maar vaak ook als deel van je sociaal netwerk. Als sportstad zetten wij hier ons, met onze drie uitvoeringsorganisaties Rotterdam Topsport, Rotterdam Sportsupport en Sportbedrijf Rotterdam en alle partners in de stad, iedere dag weer voor in.”, aldus Sven de Langen, wethouder sport.