Rotterdam verwelkomt WK Volleybal vrouwen bij vlaggenparade

Het FIVB Wereldkampioenschap Volleybal Vrouwen 2022 is welkom geheten in Rotterdam. Dit gebeurde op 3 oktober met een symbolisch vlaghijsmoment bij de Vlaggenparade onder aan de Erasmusbrug. Het WK Volleybal voor Vrouwen vindt voor de eerste keer in de historie in Nederland plaats. Bij het vlaghijsmoment waren Steve Tutton (Wereldvolleybalbond (FIVB)), Manon Flier (toernooidirecteur WK Volleybal), Michel Everaert (directeur sportontwikkeling en evenementen bij Nevobo) en namens Rotterdam Leendert Vermeulen (Hoofd Sport, Natuur en Recreatie Gemeente Rotterdam), Olympisch Kampioen en directeur van Rotterdam Topsport Peter Blangé en voorzitter van de Vlaggenparade, Hans den Oudendammer, aanwezig.

Opzet van het toernooi
Het vierjaarlijkse WK duurt ruim drie weken en aan het evenement nemen 24 landen van vijf verschillende continenten deel. Het WK is gestart op 23 september en vindt plaats in Nederland en Polen. Rotterdam is van 4 t/m 9 oktober de speelstad voor de tweede ronde. Hier strijden 8 landen in één poule om een plek bij de beste 4, om zo de kwartfinale van het toernooi te bereiken. Nederland neemt het in deze poule op tegen Brazilië, China, Japan en Argentinië. Ook Italië, België en Puerto Rico strijden in Rotterdam om een plek in de kwartfinales. De kwartfinales, halve finales en finale worden van 11 t/m 15 oktober afgewerkt in het Omnisport in Apeldoorn.
 
Vlaggenparade
Bij de Vlaggenparade zijn de vlaggen gehesen van deze acht in Rotterdam deelnemende landen. Op de Boompjes in Rotterdam wapperen dagelijks alle vlaggen van de landen van de Verenigde Naties. Daarnaast wordt tijdens het WK met 35 WK- en de acht landenvlaggen, extra aandacht besteed aan dit unieke sportevenement in de stad.
 
Rotterdam Sportstad, Rotterdam Volleybalstad
Het is niet de eerste keer dat Rotterdam een groot volleybaltoernooi organiseert. In 2015 werd het EK Volleybal Vrouwen georganiseerd samen met de Belgische volleybalbond. Tijdens een zinderende finale moesten de Nederlandse vrouwen genoegen nemen met het zilver, maar de finale in Rotterdam Ahoy leverde een bezoekersrecord op van bijna 11.000 toeschouwers. Tijdens dit WK wordt een nieuwe zaalindeling in Ahoy toegepast, waardoor de capaciteit is gegroeid naar 11.600 toeschouwers.