Rotterdams brons en zilver bij het WK Veldrijden

Afgelopen weekend hebben twee Rotterdamse vrouwen een medaille behaald tijdens de WK Veldrijden in Valkenburg. Ceylin del Carmen Alvarado won zilver bij de beloftes, de categorie onder 23-jaar en Lucinda Brand won brons bij de profs.
 

Ceylin del Carmen Alvarado had een hele goede start. Door problemen met haar ketting kwam ze daarna op de zesde plek te liggen. Al snel werd duidelijk dat de Britse Evie Richards, haar favorietenrol zou waarmaken. Zij reed na een indrukwekkende solo naar de winst. Achter Richards was het echte gevecht bezig tussen Alvarado, de Britse Harnden en de Oostenrijkse Heigl. De drie wielrensters wisselden elkaar af als achtervolgster van Richards. Alvarado en Heigl schudden eerst samen Harnden af en later kon Alvarado ook Heigl van zich af schudden om zo naar het zilver te rijden. Uiteindelijk bedroeg haar achterstand 40 seconden op de wereldkampioene Richards. Heigl behield de 3e plek en veroverde zo de bronzen medaille.
 
Bij de Elite dames had Lucinda Brand geen geweldige start. Ze viel vlak na de start waardoor ze onder andere achter uittredend kampioene en topfavoriet Sanne Cant lag, die met een 5e plek ook geen geweldige start had. De Italiaanse Eva Lechner was als snelste uit de startblokken, maar viel al snel stil. Hierdoor kon Cant aan het einde van de eerste ronde de leiding overnemen. Lucinda Brand was op dat moment al veroordeeld tot het achtervolgen van de koplopers. Het was een spannende wedstrijd waarbij een dubbele tweestrijd werd uitgevochten. Vooraan vochten Cant en Compton voor de overwinning. Op ongeveer een halve minuut vochten Brand en Majerus om het brons. In de voorlaatste ronde kwam Brand op een gaatje te zitten van Majerus en leek zo net als vorig jaar in Bieles genoegen te moeten nemen met de vierde plek. Maar Brand vocht zich terug en kwam uiteindelijk weer bij Majerus. Aan de kop van de koers besliste Cant in de laatste ronde in de lastigste afdeling het kampioenschap. De Belgische ging over Compton heen en terwijl die een klein foutje maakte, trok Cant door. Op ongeveer hetzelfde moment wist Lucinda Brand met een uiterste krachtsinspanning Majerus te kloppen en het brons binnen te halen. Achteraf laat Lucinda aan de NOS weten dat ze heel blij is met haar bronzen plak. Ze laat weten dat het een loodzwaar parcours was en dat het de laatste ronde uit haar tenen moest komen. Op de vraag van de NOS: Wat ga je zo doen behalve opwarmen?, antwoordde ze met een grote glimlach: “Vanavond feestvieren!”