Slim gebruikmaken van de magie van de Tour

Na het succes van 2010 wil Rotterdam weer de Grand Départ van de Tour de France organiseren, liefst in 2024 of 2025. Afgelopen mei is daarvoor het bidbook aangeboden aan organisator ASO. Dat was ook meteen het startsein voor allerlei activiteiten in de stad om fietsen te promoten. Inmiddels is er al veel in gang gezet.

“We ondernemen van alles om een nieuw bezoek van de Tour de France uit te bouwen tot blijvende impact”, vertelt Lisette Eijgelsheim. “Het moet namelijk geen eenmalig evenement worden. We willen de magie van de Tour gebruiken om daar bij heel veel Rotterdammers het vuur voor het fietsen aan te wakkeren. Liefst zodat ze zelf ook wéér of méér gaan bewegen.”

Lisette is namens Rotterdam Topsport projectmanager voor alles met de komst van de Tour de France te maken heeft. “Van een scholenprogramma voor het voortgezet onderwijs tot het organiseren van toertochten en wedstrijden, maar we willen ook de Tour de France Femmes hosten met een start of een finish. De ASO start daar volgend jaar weer mee en wij omarmen en steunen dat. In Rotterdam willen we ook het vrouwenwielrennen verder op de kaart zetten. Komend jaar organiseren we onder meer een internationaal, professioneel vrouwencriterium.”
 
Rotterdam Cycling Festival
In juli 2022 vindt de eerste editie van L’Étape Rotterdam by Tour de France plaats. Dit is een cyclosportieve rit op een afgesloten parcours dat mogelijk ook in de echte Tour gereden zal worden én met tijdmeting. Rotterdam is de 15e stad met een licentie van L’Étape by Tour de France, en de enige in Nederland. Lisette: “Er is veel animo. De inschrijving is sinds november open en met het Black Friday hadden we al 150 aanmeldingen. We rekenen op 1500 deelnemers.”

Die cyclosportieve is straks onderdeel van het Rotterdam Cycling Festival, van 15 tot en met 17 juli: een weekend vol met fietsevenementen en diverse tochten voor jong en oud.
 
Brugklassers
Net als de ASO wil Rotterdam fietsen en wielrennen populairder maken bij de jeugd. Daarbij gaat Rotterdam Cycling on Tour helpen. Dit scholenprogramma richt zich op jongeren in de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs. “Omdat je in deze leeftijd veel uitval van sportdeelname ziet."

Afgelopen herfst kruiste de Tourbus voor het eerst acht weken lang door de stad. Binnen deden de brugklassers mee aan een aantrekkelijk sportprogramma. Met onder meer een uitdagende wedstrijd waarbij de leerlingen in groepjes van twaalf een virtueel parcours door Rotterdam aflegden en een spannende quiz.

247825886_225074396394798_4978954869683908150_n.jpg

Talenten ontdekt
“We kunnen heel veel kinderen op de fiets krijgen. Op acht locaties in Rotterdam zijn 125 klassen langs geweest met 3.500 kinderen. We willen de komende jaar daar verder in doorontwikkelen”, zegt Michael Zijlaard, projectleider voor Rotterdam Cycling on Tour.

“Bijvoorbeeld ook de doorstroming naar de wielerverenigingen”, legt Lisette uit. “We hebben de ambitie om een Rotterdams talententeam op te zetten, beginnend bij de brugklasleeftijd. Zodat de jongens en meisjes die helemaal weg zijn van wielrennen zich kunnen ontwikkelen. Tijdens Rotterdam Cycling on Tour hebben we al enkele kandidaten ontdekt; sommigen fietsten bijna nooit maar trapten al een heel hoog wattage. Ze hadden er ook lol in, merkten ze. Dan zie je dat zo’n kennismaking, spelenderwijs, gewoon werkt.”