Sport Film Festival Rotterdam: Blik op 2021

Minder dan een half jaar voordat het Sport Film Festival Rotterdam zou plaatsvinden, was Conrad Alleblas aangetrokken als festivaldirecteur. Desondanks was het programma van de editie die op 15 april zou starten, groter en gevarieerder dan ooit. Toen gooide corona roet in het eten… Maar de vooruitzichten voor 2021 zien er positief uit.

De overheidsmaatregelen tegen verspreiding van het virus dwongen tot annulering van het Sport Film Festival Rotterdam. Op de agenda was geen ruimte voor uitstel naar het najaar. Dus slaat het evenement 2020 noodgedwongen over. De nieuwe data staan al vast: 14 tot en met 17 april 2021. De locatie is weer LantarenVenster.
 
100 dagen tot Tokyo
“In grote lijnen kunnen we de opbouw en veel onderdelen voor volgend jaar handhaven”, blikt Alleblas alvast vooruit. “De openingsdag, op woensdag, was gepland als Olympische dag, want het was dan exact honderd dagen vóór de start van Tokyo. Nu de Spelen én het festival precies een jaar zijn uitgesteld, kunnen we dat thema volgend jaar alsnog gebruiken.”

Ook de andere dagthema’s lijken zich prima voor de 2021-editie te lenen. ‘Sport, sport, sport!’ op donderdag met een mix van populaire sporten als wielrennen, voetbal en paardrijden. Op vrijdag ‘Sport & Maatschappij’, met sportfilms die maatschappelijke thema’s belichten. De laatste dag staat grotendeels in het teken van de gala-avond met de uitreiking van de awards. “De basis kunnen we gebruiken. Daar gaan we de komende tijd verder op bouwen.”   

Dit is het beste sportfilmfestival ter wereld. Met 3.000 tot 4.000 bezoekers misschien ook wel het best bezochte.
- Conrad Alleblas -

Best bezochte sportfilmfestival ter wereld
Voordat hij samen met zijn partner Jamillah van der Hulst (hoofd Programmering en Marketing & Communicatie van het festival) productiebedrijf JaJa Film Productions oprichtte, was Alleblas jarenlang in de sportwereld actief. Eerst als langebaanschaatser, daarna onder meer als compagnon van Bart Veldkamp en directeur van stichting Right to Play. Sinds 2012 is hij filmmaker, vooral van (sport)documentaires. Meerdere daarvan zijn vertoond op het Sport Film Festival Rotterdam.

Het festival zag in 2015 het levenslicht. Het was bedoeld als eenmalig evenement ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Rotterdam Topsport. Door het succes werd het een jaarlijkse happening. Na vier edities trad SportVibes in 2019 op als organisator. Voor 2020 werd een andere partij gezocht. Alleblas hielp mee. “Dit is het beste sportfilmfestival ter wereld. Met 3.000 tot 4.000 bezoekers misschien ook wel het best bezochte.”
 
 

Meer films dan ooit
Onvermijdelijk kwam de vraag: is het niet iets voor jullie? Alleblas en Van der Hulst namen de handschoen op en er werd een aparte stichting voor het festival in het leven geroepen. Met steun van founding father Rotterdam Topsport, gemeente Rotterdam, Rotterdam Festivals, Stichting Bevordering van Volkskracht en tal van andere partijen werd een vierdaags programma samengesteld met een recordaantal films: 57. Waaronder negentien wereldpremières en een Oscarwinnaar. 

FFL_IMG012.jpg

Ook het randprogramma was uitgebreid: met naast talkshows ook een internationale awardshow met prijzen in zeven categorieën, een Olympische attributenexpositie in samenwerking met NOC*NSF, een bokssimulator en nog veel meer. “Volgend jaar willen we ook al die onderdelen weer programmeren. Het netwerk staat; daar gaan we op verder bouwen.”
 
Veel begrip en steun
Er wordt nog van alles in het werk gesteld om de financiële schade door de afgelasting zo beperkt mogelijk te houden. “We waren al voorzichtig met de uitgaven toen de donkere wolken zich aandienden. Zoals het er nu uitziet, komen we redelijk goed uit de strijd.”

“Rotterdam Topsport vervult daarin een voortrekkersrol, maar het is ook te danken aan de gemeente, Rotterdam Festivals en Volkskracht. Ook van andere partners en betrokken partijen krijgen we veel begrip en steun. Zonder uitzondering beseft men dat dit een kwestie van overmacht is. We hebben veel hulp aangeboden gekregen en bijna iedereen geeft aan dat we in 2021 weer op hen mogen rekenen.”

Auteur: Martin Dekker

BEELD31_SportFilmFestivalD2_20191058_010_WEB.jpg